Preuzimanje prelaza učvrstilo suverenitet Kosova

Radiosarajevo.ba
Preuzimanje prelaza učvrstilo suverenitet Kosova

Situacija na sjeveru Kosova se smiruje i očekuje se da u narednim danima sporazum o sjeveru pokrajine bude potpuno realizovan, izjavio je u srijedu u Kosovskoj Mitrovici komandant KFOR-a Erhard Biler .
   
Poslije sastanka s regionalnim predstavnikom UNMIK-a u Mitrovici Anil Vasishtom, Biler je rekao da su već realizovane neke tačke sporazuma postignutog za sjever i da "situacija ima pozitivan razvoj u vezi s primjenom sporazuma".   
       
Biler je kazao da je s predstavnicima UNMIK-a razgovarao o sigurnosti na sjeveru i jugu Kosovske Mitrovice, javio je Tanjug.  

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da je kriza na sjeveru Kosova završena i da je srpska strana dobila garancije međunarodne zajednice da neće biti novih pokušaja Prištine da jednostrano promijeni situaciju na trerenu.
        
"Kriza je završena, ulazimo u dijalog u Briselu. Verujem da ćemo uspeti da rešimo problem carinskih pečata, iako je to potpuno odvojeno pitanje od administrativnih prelaza. To je naša crvena linija. Ne možemo dozvoliti da Priština uspostavi svoje institucije na severu, niti da država Srbija bude isterana sa Kosmeta", rekao je Stefanović za "Blic".
        
Stefanović je izrazio uvjerenje da ni kosovski premijer Hashim Tahaci, niti bilo ko drugi, neće pokušati da se vrati u bilo kakvu avanturu kao onu 25. jula, kada je pokušano nasilno zauzimanje administrativnih prelaza na sjeveru Kosova.
        
"Onemogućeno je uspostavljanje prištinskih institucija na sjeveru. Ako neko prekrši sporazum, vratiće se barikade", rekao je Stefanović.
        
Govoreći o sljedećoj rundi pregovora sa Prištinom u Briselu 5. septembra, Stefanović je rekao da će srpska strana po pitanju carinskih pečata prihvatiti rješenje koje ne prejudicira tzv. državnost Kosova i nema njihove simbole.
        
"Rješavanjem tog pitanja, riješiće se i promet robe i onemogućiti Priština da nastavi sa embargom. Ovo je borba koja se mora dobiti glavom, ne srcem", naveo je Stefanović.  

Zvaničnici u Prištini i dalje izražavaju uvjerenje da je odluka Vlade Kosova o uspostavljanju kontrole na graničnim prijelazima novo poglavlje za državu Kosovo, piše Radio Slobodna Evropa.

Kosovski premijer Hashim Thaci je tokom zasjedanja Vlade u srijedu kazao da je preuzimanje kontrole na graničnim prijelazima sa Srbijom definitivno ojačalo slobobodu, nezavisnost i suverenitet Kosova, ali i njegovu evropsku perspektivu.

"Naše odluke su u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim dokumentima ali i sa evropskim vrijednostima i standardima", ponovio je Thaci.

Uvjerenje da su se okolnosti promijenile izrazio je i zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuci, navodeći da je i demokratski svijet uvjeren da je ugrožavanje cjelovitosti teritorije Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Ono što je važno jeste da ne postoje uslovi Vlade Kosova za ikoga, postoje samo kriterijumi država za kontrolu granica, međudržavni odnosi sa susjednim državama, a to su principi koje brani demokratski svijet", kazao je Kuci.

Ono što preostaje narednih dana jeste sprovođenje saglasnosti KFOR-a, Prištine i Beograda, što predviđa i uklanjanje barikada sa puteva ka graničnim prijelazima 1 i 31, Brnjak i Jarinje.

Uklonjene barikade kod Leposavića

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak