Presuda vođi Obraza 27. marta

Radiosarajevo.ba
Presuda vođi Obraza 27. marta

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu iznešene su završne reči u postupku koji se vodi protiv vođe ultradesničarske organizacije Obraz Mladena Obradovića, koji je optužen za diskriminaciju LGBT osoba uoči Povorke ponosa 2009. godine, koja je otkazana samo 24 sata prije nego što je trebalo da se održi.

Dvije godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa

Svi članovi, članice ili simpatizeri ove organizacije ušli u sudnicu u majici sa natpisom SRB – IN i likom Ratka Mladića, izvještavaju E-novine. Izricanje presude zakazano je za utorak, 27. mart 2012. u 14 sati.

Na početku je tužilaštvo iznijelo da ostaje pri svom prijedlogu i da i po Ustavu i po zakonu o zabrani diskriminacije i brojnim međunarodnim dokumentima aktivnosti Mladena Obradovića predstavljaju diskriminaciju i moraju se kazniti kako bi se ubuduće društvo zaštitilo od diskriminacije.

Advokat odbrane Goran Petronijević potom je rekao da čvrsto vjeruje da se ovakav postupak nije ni smio pokrenuti jer je Mladen Obradović samo govorio ono što “većinsko pravoslavno Srpsko stanovništvo misli” - da “gej parada ne treba našem narodu i da nastojanje da se ona organizuje predstavlja vid agresije i diskriminacije većinskog stanovništva”.

U nekoliko navrata Petronijević, pišu E-novine, pokazao je i elementarno nepoznavanje istopolne orijentacije jer je istakao kako su se "LGBT osobe opredijelile da budu to što jesu i da imaju pravo da tu opredeljenost ispoljavaju ali ne i da nameću". Paradu ponosa je nazvao agresivnim ponašanjem i nametanjem stava manjine zaboravljajući da je pravo na slobodno okupljanje - pravo svih.

U izlaganju završne reč vladale su zamjene teza, izjednačavanje istopolno orijentisanih osoba sa pedofilima, negiranja ljudskih prava i nesankcionisanog govora mržnje, koji je kulminirao izjavom da bi "više voleo da mu je sin mrtav nego gej".

Izricanje presude zakazano je za utorak, 27. mart 2012. u 14h.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak