Presuda hrvatskim generalima otežala pomirenje

Radiosarajevo.ba
Presuda hrvatskim generalima otežala pomirenje

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču otežala proces pomirenja, ali i istaknuo da je Srbija privržena stabilizaciji odnosa u regiji, saopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika, prenosi Fena.

Nikolić je u razgovoru sa posebnim predstavnikom misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Faridom Zarifom rekao da je Srbija već puno učinila na polju stabiliziranja odnosa, ali da je presuda Žalbenog vijeća Haaškog suda u slučaju hrvatskih generala "znatno otežala proces pomirenja Srbije i Hrvatske", kao i da ta "neshvatljiva presuda može predstavljati veliki problem u budućnosti".

"Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslavenske republike, ali to mora biti postignuto u uvjetima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haaškog suda nikako ne ide u prilog", rekao je Nikolić, prema saopćenju.

Nikolić je u razgovoru sa Zarifom istaknuo da će se Srbija temeljito pripremiti za zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koje je zakazano za travanj naredne godine.

Zarif je, kako se navodi u priopćenju, pozdravio napore Srbije da se normaliziraju odnosi u regiji i istaknuo da "međunarodna zajednica izuzetno cijeni napredak koji je Srbija do sada postigla".

 Sa Zarifom je razgovarao i srbijanski premijer Ivica Dačić i poručio da "Srbija insistira da međunarodne misije koje su pod okriljem UN-a osiguraju da svi građani na Kosovu i Metohiji imaju potpunu zaštitu i da uživaju jednaka prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak