Presuda Draganu Paravinji krajem septembra

Radiosarajevo.ba
Presuda Draganu Paravinji krajem septembra

Svjedočenjem sudskih vještaka danas je na Županijskom sudu u Šibeniku nastavljeno suđenje Draganu Paravinji za ubistvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić i pokušaj silovanja autostoperke u Omišu 2010.

Suđenje, koje je od početka zatvoreno za javnost, ušlo je u zavšnu fazu, te advokat porodice Bilić Vinko Ljubičić očekuje da će presuda biti izrečena krajem septembra ili početkom oktobra.

Danas su saslušani sudski vještak za drumski saobraćaj i vozila Zdravko Peran, koji je svjedočio o okolnostima djelimične rekontrukcije slučaja, i veštakinja sudske medicine, patologinja Marija Definis-Gajanović. Budući da je postupak zatvoren za javnost, drugi detalji novinarima nisu saopšteni. Vještakinja Definis-Gojanović kratko je novinarima rekla da to što tijelo Antonije Bilić nije do sad pronađeno ne mora bitnije da utiče na težinu presude Paravinji ukoliko su dokazi u sprovedenom dokaznom postupku dovoljno čvrsti, prenijeli su hrvatski mediji. Ona je dodala da je sličnih slučajeva bilo u Hrvatskoj.

Antonija Bilić je posljednji put viđena 7. juna prošle godine dok je stopirala preko rijeke Čikole i to kako ulazi u kamion kojim je upravljao Paravinja. U njegovom kamionu pronađeni su tragovi krvi nestale djevojke. On je, najprije, priznao, a potom porekao da ju je ubio.

Paravinja, koji je uhapšen u BiH, izručen je Hrvatskoj zbog slučaja Bilić. U BiH je prisustvovao i izricanju pravosnažne presude za silovanje žene na područu Jahorine 2002, za koje je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. On je i u Srbiji osuđen na četiri godine i pet mjeseci zatvora zbog silovanja.

Paravinja je državljanin Srbije i BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak