Preminuo predsjednik Hrvatskog sabora

Radiosarajevo.ba
Preminuo predsjednik Hrvatskog sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem preminuo je  u 57. godini nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu gdje je otputovao na liječenje 23. kolovoza, priopćio je Hrvatski sabor.

Rođen je 1956. godine u Koprivničkim Bregima, diplomirao je pravo, a na svoju posljednju dužnost, mjesto predsjednika 7. saziva Hrvatskog sabora izabran je 2011. godine.

Boris Šprem je u lipnju ove godine operiran u KBC Zagreb zbog recidiva multiplog mijeloma, zloćudne bolesti plazma stanica krvi, a zbog pogoršanja stanja i iscrpljenih terapijskih mogućnosti liječenja u Hrvatskoj, krajem kolovoza otputovao je na liječenje u SAD.

Bio je SDP-ov saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora, a od 2009. do 2011. predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Od 1980. do 1993. bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, predstojnik vladina Ureda za zakonodavstvo od 2003. do 2004.,  predstojnik Ureda predsjednika Republike od 2005. do 2007., glavni tajnik te zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba i član uprave Aurum osiguravajućeg društva.

U Hrvatskom saboru bio je predsjednik Odbora za obranu, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, član Odbora za zakonodavstvo i član Odbora za pravosuđe.

U radnim tijelima Gradske skupštine Šprem je bio predsjednik Odbora za statut, poslovnik i propise te predsjednik Odbora za javna priznanja.

Šprem je, među ostalim, bio i izvršni sekretar Općinskog komiteta SKH Zagreb-Centar, predsjednik Udruge Sigurnost u prometu te član Zajedničkog vijeća grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Josipović: Težak trenutak za Hrvatsku

"Gospodin Boris Šprem bio je prije svega dobar čovjek, bio je dobar prijatelj. Upravo zato, kao što se građani sa zahvalnošću sjećaju onoga što je učinio za hrvatsku državu i njene građane, tako se i ja s ljubavlju i zahvalnošću sjećam svih onih zajedničkih trenutaka koje smo proveli kao prijatelji. Ovo je težak trenutak za Hrvatsku, težak trenutak za obitelj gospodina Borisa Šprema. Svim hrvatskim građanima, prije svih obitelji gospodina Borisa Šprema, izražavam iskrenu sućut", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.


"Boris je bio pošten čovjek, bio je borac i bio je uspješan u životu, a opet djetinje naivan katkad i idealist. Malo takvih ljudi sam poznavao", rekao je predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović i dodao: "Šprem je bio poseban, svoj. Razbolio se prije više od godinu dana i bio je uvjeren cijelo vrijeme da će ozdraviti, pa tako i zadnji put kad smo se čuli. Nažalost, evo, život je takav."

Povodom smrti predsjednika Hrvatskog sabora oglasio se i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Odlaskom Borisa Šprema ostaje bolna praznina u svim sektorima života u kojima je djelovao. U trenucima u kojima se tek suočavaju s preranim i definitivnim gubitkom, moje su misli upućene njegovoj supruzi i sinu, kao i široj obitelji", istakao je Mesić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak