Preminuo Draža Mihailović

Radiosarajevo.ba
Preminuo Draža Mihailović

Vođa četničkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović službeno je u petak u Beogradu proglašen mrtvim, saopštio je Prvi osnovni sud u Beogradu.
Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhapšen, a tadašnja komunistička vlast sudila mu je za izdaju i ratne zločine. Osuđen je na smrt 15. jula 1946. Mihailović je pod još nerasvijetljenim okolnostima pogubljen u julu 1946.

Glasnogovornica tog suda Gordana Vuković rekla je da se kao dan smrti bilježi 31. juli 1946. Odluci suda prethodio je zahtjev članova obitelji Mihailović i udruga građana koje traže rehabilitaciju vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. O postupku rehabilitacije sud će raspravljati u ponedjeljak 8. oktobra.

Rehabilitaciju i poništenje presude o oduzimanju građanskih prava su 2006. godine zatražili Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori prava Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruga jugoslavenske vojske u otadžbini.

Sudsko rješenje kojim se Mihailović službeno proglašava mrtvim neophodan je dokument u daljnjoj pravnoj proceduri rehabilitacije jer ne postoje službeni podaci gdje je i kad pogubljen i sahranjen. Dokaz o smrti Višem sudu u Beogradu potreban je u procesu odlučivanja po zahtjevu za rehabilitaciju i poništenje presude od 15. jula 1946, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem i oduzeta su mu sva građanska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak