Preminuo akademik Marko Ruždjak

Radiosarajevo.ba
Preminuo akademik Marko Ruždjak

Akademik Marko Ruždjak, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Razredu za muzičku umjetnost i muzikologiju preminuo je danas u Zagrebu u 66. godini.

Posebnom razinom skladateljskih dostignuća akademik Marko Ruždjak zauzima mjesto među najistaknutijim predstavnicima hrvatske muzike, a svojim opusom ostvario je posebno vrijedan i osobit doprinos hrvatskoj muzičkoj kulturi, stoji u priopćenju HAZU-a.

Marko Ruždjak rodio se 9. jula 1946. u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji u rodnome gradu završio je studij klarineta (diplomirao 1968.) i kompozicije koju je diplomirao 1972. u klasi profesora Mile Cipre. Specijalizirao je kompoziciju u Parizu i Koelnu. Od 1969. do 1973. bio je urednik izdanja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), a od 1974. do 1976. i voditelj u Muzičkom informativnom centru KDZ-a.

Od 1979. predavao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na Odsjeku za kompoziciju i muzičku teoriju u zvanju docenta, a od 1991. bio je redoviti profesor. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja, a primio je nekoliko nagrada i priznanja među i Vjesnikovu nagradu za glazbu Josip Slavenski (1977.), Godišnju nagradu Vladimir Nazor (1988.), Nagradu Međugorje (1995.), Nagradu Porin, i to 1996., 1998. i 2000., Nagradu Boris Papandopulo (2004.) i Nagradu HAZU-a 2008.

Za člana suradnika Akademije izabran je 2006., za redovitoga člana 2008. a od 2011. bio je zamjenik tajnika u Razredu za muzičku umjetnost i muzikologiju.

Akademik Marko Ruždjak autor je brojnih djela, a zbog njegove osebujne skladateljske estetike pripada mu posebno i izdvojeno mjesto u hrvatskoj suvremenoj muzici. Veliki dio njegova opusa pripada komornim skladbama, a posebno mjesto u njegovu opusu zauzima vokalna muzika u solističkim, komornim i zborskim vrstama.

Djela akademika Ruždjaka obogatila su hrvatsku suvremenu muziku te u mnogim prilikama pridonijela i njezinoj prezentaciji u inozemstvu. To su skladbe za komorne ansamble, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačke soliste, Zagrebački puhački kvartet, Kvartet Rucner, Gudački kvartet Sebastijan, Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački trio gitara, Zagrebački puhački trio, Zagrebački duo kontrabasa, a njegove skladbe redovito su se izvodile u okviru Muzičkoga bijenala u Zagrebu.

U izvedbi hrvatskih i inozemnih interpreta djela akademika Marka Ruždjaka zaživjela su na koncertnim podijima u Europi i diljem svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak