Prekinuti s praksom nekažnjavanja

Radiosarajevo.ba
Prekinuti s praksom nekažnjavanja

Nova tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda (ICC), Fatou Bensouda, izjavila je u petak da je "odlučna nastaviti zadaću suda", a naročito "prekinuti s praksom nekažnjavanja".

"Veoma sam zahvalna za ovo imenovanje i ubuduće ću ustrajati u odluci da nastavim zadaće suda, prekinem s praksom nekažnjavanja onih koji su odgovorni za najteže zločine, pružim zadovoljštinu žrtvama i spriječim počinjenje novih zločina", rekla je Bensouda u saopćenju.

"Počašćena sam imenovanjem na ovu dužnost na kojoj ću zamijeniti Luisa Moreno-Ocampa", istaknula je gambijska sutkinja, prenijela je Hina.

Pedesetogodišnja Bensouda, koja je od 2004. bila zamjenica tužitelja ICC-a, u četvrtak je imenovana jedinom kandidatkinjom na dužnost tužitelja ICC-a. Ranije je radila za Međunarodni krivični sud za Ruandu i stručnjakinja je za ratne zločine. Bensouda će službeno biti izabrana 12. decembra u New Yorku na glavnoj skupštini zemalja koje su stranke Rimskog statuta, ugovora o osnutku toga suda.

ICC, koji je počeo s radom 2002. u Den Haagu, jedini je stalni međunarodni kazneni sud koji sudi krivcima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak