Pregovori sa Srbijom mogući u prvoj polovini 2013.

Radiosarajevo.ba
Pregovori sa Srbijom mogući u prvoj polovini 2013.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) zaključili su da evropsko Vijeće tokom prve polovine sljedeće godine treba da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom ukoliko se nastavi s reformama i ostvari dovoljan napredak u dijalogu s Prištinom, prenosi Fena.

Kiparsko predsjedništvo saopćilo je u Bruxellesu da su ministri EU pohvalili napredak Srbije i preporučuju mogućnost otpočinjanja pregovora sa Srbijom tokom irskog predsjedavanja, što znači između 1. januara i 1. jula sljedeće godine.

Ministri su, kako je saopćio Carl Bildt, pohvalili "hrabrost vlasti u Beogradu da preduzmu odlučne korake" i da, kada je riječ o Beogradu, konačno "nema razlike između riječi i djela".

Od Beograda se, međutim, očekuje da nastavi s ispunjavanjem Kopenhaških kriterija, koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode govora, opredeljenja, slobode medija, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa...

Kad je riječ o normalizaciji odnosa s Prištinom, Vijeće će traži da se uspostave jedinstvene pravne i bezbjednosne strukture na cijeloj teritoriji Kosova, da Srbija aktivno sarađuje s EULEX-om i da omogući toj misiji sprovođenje mandata na sjeveru Kosova, uključujući nesmetanu saradnju te misije s Kosovskim policijskim snagama (KPS) i aktivnu podršku punom funkcionisanju Suda u Mitrovici.

"Vijeće očekuje da dvije strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Vijeće će, na osnovu izvještaja Evropske komisije i visoke predstavnice EU Chaterine Ashton, u proljeće 2013. godine ispitati progres na svim poljim i, ukoliko je progres načinjen, tokom sljedećeg (irskog) predsjedavanja odlučiti da otvori pregovore o članstvu, objasnila je novinarima šefica diplomatije Kipra, aktuelnog predsedavajućeg EU, Erato Kazakou Markulis.

Ministri vanjskih poslova, inače, zasjedali su u utorak navečer gotovo pet sati, kako bi usaglasili zaključke koji se tiču Srbije i Kosova.

Naime, pred sam sastanak u Bruxellesu, ispostavilo se da zemlje članice EU nisu saglasne po pitanju da li Srbiji treba pružiti mogućnost da počen s pregovorima tokom prve polovine sljedeće godine i da li Kosovu treba dati mogućnost da počne pripreme za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon maratonske rasprave postignutno je kompromisno rješenje u kome se direktno ne pominje ni jedan datum, već se govori o vremenskom roku - "tokom sljedećeg predsjedavanja", što praktično znači u prvoj polovini 2013, - u kome će Vijeće donijeti odluke po ovim pitanjima.

Suštinu kompromisa objasnio je šef švedske diplomatije Carl Bildt, rekavši da se u zaključima pominje "vremenski okvir" vezan za određivanje datuma za početak pregovora s EU-om.

Na pitanje novinara da li se radi o junu sljedeće godine i da li je poznat konkretan datum, on je rekao da se "ne radi o datumu već o vremenskom periodu".

Razjašnjavajući komplikovanu terminologiju zaključka Ministarskog vijeća, evropski povjerenik za proširenje Štefan File je objasnio da će EK-a "sačiniti izveštaj (o napretku) koji će predati Vijeću tokom irskog predsjedavanja".

"Ako taj izvještaj bude pozitivan Vijeće će zadužiti Komisiju da, kao prvo, odredi okvir za otpočinjenja pregvora, a kao drugo da počne proces nagledanja u vezi s poglavljima 23 i 23. Put ka proširenju je jasan, Vijeće ovo traži od komisije nakon odluke o otvaranju pregovora", rekao je File čime je praktično ukazao da je indirektno dato zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak