Predloženo formiranje Republike Vojvodine

Radiosarajevo.ba
Predloženo formiranje Republike Vojvodine

Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban "novi historijskih dogovor Srbije i Vojvodine" o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dvije ravnopravne federalne jedinice, Republika Srbija i Republika Vojvodina, izjavili su na konferenciji za novinare Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagači ideje. Oni su za 1. april najavili konvenciju kojom će biti zatražena podrška javnosti za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

Berisavljević, koji je bio visoki dužnosnik u vrijeme SFRJ, naglasio je da se tim dokumentom traži da Vojvodini budu priznati njezin politički subjektivitet, historijska prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive.

Ideju su podržali Vojvođanski klub, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Inicijativa je izazvala revolt pripadnika ekstremističkog pokreta Naši, koji su na nju odgovorili paljenjem vojvođanske zastave u Zrenjaninu želeći pokazati, kako su poručili, "kakav je stav srpskog naroda o prijedlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine". Oni su pozvali građane da se uključe u uništavanje "antiustavnih separatističkih simbola" i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dopušteno ni po koju cijenu.

Predsjednik gradskog vijeća Zrenjanina Aleksandar Marton osudio je paljenje vojvođanske zastave i podsjetio da je srbijanskim ustavom propisano da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima svoja obilježja i da je vojvođanski parlament legitimno propisao pravo na uporabu pokrajinskog grba i zastave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak