Praljak treba Haškom sudu vratiti 3 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Praljak treba Haškom sudu vratiti 3 miliona eura

Sekretarijat Haaškoga suda je naložio generalu Slobodanu Praljku da vrati iznos od gotovo 3,3 miliona eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom ličnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. 
Sekretarijat "odlučuje da optuženi treba obeštetiti sud iznosom od 3.293.347,49 eura i nalaže optuženome da to učini promptno, a u svakom slučaju unutar 90 dana od dana kada je obaviješten o ovoj odluci", navodi se u odluci donesenoj 22. avgusta

Sekretarijat napominje da se u roku od 15 dana Praljak može žaliti sudu na ovu odluku, te dodaje da se u interesu pravde odluka stavlja u mirovanje do isteka roka za žalbu. U odluci se podsjeća da je nakon što je Praljku prvotno odbijen zahtjev za financiranjem obrane to ipak odobreno u februaru 2006. otkada ICTY i pokriva troškove njegove obrane.

Navodi se da je haaška istraga ukupne Praljkove imovine pokazala da je on tokom razdoblja u kojem mu je sud plaćao obranu na raspolaganju imao imovinu na području Hrvatske, BiH i Njemačke vrijednu gotovo 6,5 miliona eura, te stoga nije udovoljavao kriterijima za plaćanje troškova obrane iz proračuna ICTY-a.

Proces među najkompleksnijim


Slobodan Praljak i Jadranko Prlić

Haag bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu Berislava Pušića - optužuje da su počinili zločine u okviru udruženog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo stvaranje "velike Hrvatske"

General Praljak, koji se u aprilu 2004. zajedno s još petoricom bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao, čeka prvostepenu presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.

Završne riječi održane su prije godinu i pol i tada su tužitelji zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haaškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset hiljada. Suđenje je počelo u aprilu 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom; u martu prošle godine održane su završne riječi, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak