Poznati meteorolog odgovorio na sva pitanja o vrućinama: 'Nemojmo se zavaravati, ovo nije normalno‘

3
Radiosarajevo.ba

Kao utopljenik koji se hvata za slamku spasa, prebiremo po svom javno dostupnom prognostičkom materijalu u nadi da ćemo pronaći nekakve naznake kraja ovog nemilosrdnog toplinskog vala, a ono na što "nailazimo", i ne ulijeva baš neku nadu da ćemo ga se uskoro riješiti.

S velikom vjerojatnošću, sve do kraja ove sedmice nastavit će se nesnošljive vrućine i debelo iznadprosječne, kako dnevne, tako i jutarnje temperature zraka.

Ovo kaže Ivan Šolić, poznati meteorolog iz Hrvatske, u komentaru vremenske prognoze za naredne dane za Slobodnu Dalmaciju.

Meteorolog otkrio informacije koje svi čekamo: Evo kada dolazi pravo osvježenje

Američki GFS model, do zaključenja ovog teksta, nije optimističan po pitanju konca toplinskog vala i "crta" ga gotovo do konca srpnja, uz pokoji stupanj ipak niže temperature zraka, pa (za utjehu) u tom razdoblju ipak ne bi trebali "padati" rekordi. Engleski ECMWF model nešto je optimističniji i ulijeva nadu da bi nesnošljive vrućine u zadnjem tjednu srpnja ipak mogle popustiti, ali to je, još uvijek, u domeni daleke (meteo)budućnosti.

Sadašnjost i bliža (meteo)budućnost u Dalmaciji, bez klima-uređaja san će biti nemoguća misija. U iščekivanju nekih sretnijih meteoroloških vijesti, još jednom, apeliramo da se pridržavate uputa i savjeta meteorologa i nadležnih službi! 

"Osvježenje potražite u moru." Poznat je stari izraz koji meteorolozi koriste na kraju prognoze vremena kad žele popraviti raspoloženje gledateljima nakon što su prethodno najavili pasje vrućine, ali ovog puta, dovraga, u kakvom moru potražiti osvježenje? Kao strijela je jučer protutnjala vijest da je u Dubrovniku izmjerena najviša temperatura mora otkad je službenih mjerenja: 29.7 Celzijevih stepeni, da dobro ste pročitali, 29.7 stepeni, pa zaboga, kome je more od gotovo 30 Celzijevih stepni osvježavajuće? Srušen je tako rekord iz već daleke 2015. kada je na Rabu izmjerena temperatura mora od 29.5 stepeni.

Kad je o Splitu riječ, "pod Marjanom" je najtoplije more bilo 10. aiugustu 2017. i to 28.9 stupnjeva. I već sada je jasno kako bi i taj rekord uskoro mogao biti "ugrožen". Naš savjet, ukoliko vam je zaista do osvježenja, potražite ga u Lici i Gorskom kotaru, u moru ćete ga teško pronaći…

Stotine kupača na poznatom kupalištu u BiH: Osvježenje na +40, raspalio se i roštilj

Meteorologija je nauka koja, kao ni srodne znanosti utemeljene na fizici, ne njeguje subjektivan pristup. U redu, malo je "popustila" i pod američkim utjecajem uvela popularne osjete hladnoće i ugode, ali njen temelj će uvijek biti prikupljeni meteorološki podaci, fizikalne jednadžbe i algoritmi.

Vrućine su, subjektivan pristup, posljednjih dana podijelile domaću javnost. Dok jedni ističu kako su ovo zaista neuobičajene vrućine, drugi u tome vide teoriju zavjere koju koordinirano provode mediji u dosluhu s meteorolozima, sve s ciljem navodnog zastrašivanja javnosti i to potkrepljujući iz konteksta izvučenih klimatološkim podataka, raznih grafikona, fotografija...

Nažalost, zbog gore spomenutog sadržaja javnost ne percipira ozbiljno upozorenja meteorologa, ma koliko god se oni, u koordinaciji s drugim službama trudili doprijeti do građana i poslati im poruku kako su određene vremenske prilike/neprilike opasne za njihovo zdravlje, prije negoli to bude kasno, a kasno je kad neko izgubi imovinu ili, ne daj Bože, glavu.

Svjestan sam kako pojedini mediji nerijetko znaju bombastičnim naslovima pojedinim promjenama vremena dati više pažnje negoli je zaista i zaslužuju, pa svakako i to doprinosi ozbiljnom shvaćanju vremenskih prilika/neprilika koje su zaista opasne, kao što je to slučaj s aktualnim toplinskim valom. Činjenica je kako, za sada, nisu oboreni rekordi s apsolutnim maksimumima temperatura za srpanj što znači da smo kroz historiju imali dana u kojima smo u meteorološkom zaklonu izmjerili i višu temperaturu zraka, i taj podatak nije sporan, kao što nije sporno ni da je ljeto i da su vrućine normalna pojava.

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

Ono što je specifično za ovaj toplinski val je njegova iscrpljujuća dugotrajnost i "tvrdoglavost", naime, već je solidan broj vrućih dana (>30 Celzijevih stepeni) za nama, a prognostički modeli ne ulijevaju nadu da ih neće biti barem još 10-ak!!!?

Anticiklona je "podijelila karte", a konačan sud ovog toplinskog vala dat će klimatolozi DHMZ-a na kraju mjeseca kad se budu "brojili punti", a već je sada jasno kako bi ovo mogao biti jedan od dugotrajnijih toplinskih valova, iako je, nažalost, konkurencija među istima u novijoj povijesti klimatološkog mjerenja velika, što znači da su toplinski valovi sve češća, ali i dugotrajnija pojava.

Nažalost, do nas proteklih dana stižu i vijesti o prvim ozbiljnijim posljedicama toplinskog vala po ekosustav, katastrofalnim požarima u Bugarskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji… Nemojmo se zavaravati, ovo nije normalno!", napisao je Ivan Šolić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pogledajte kako je bilo u utorak, 16. jula na poznatom kupalištu u Bosni i Hercegovini, kod Jajce:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak