Povrijeđeno 35 Srba i dva vojnika KFOR-a

Radiosarajevo.ba
Povrijeđeno 35 Srba i dva vojnika KFOR-a

U sukobu građana i pripadnika Kfora u selu Jagnjenica, na putu Kosovska Mitrovca - Zubin potok na sjeveru Kosova koji su se desili u ponedjlejak prije podne, povrijeđeno je oko 35 Srba i dvojica pripadnika međunarodnih snaga, prenosi Tanjug.

Kako je javio Tanjugov izvještač, Kfor je u namjeri da rasturi okupljene građane upotrijebio vodene topove, suzavac i gumene metke, a građani su uzvratili kamenjem. Letjele su i palice, a predstavnici Kfora tvrde da su njihovi vojnici ranjeni pucnjima iz malokalibarskog oružja - jedan u rame, drugi u nogu.

Incident se dogodio nešto poslije 11 sati.  Inostrani mediji javljaju da je do sukoba došlo nakon što su pripadnici Kfora pokušali ukloniti barikade. 

U zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici do 14 sati je dovedeno 15 Srba povrijeđenih u Jagnjenici. Najveći broj povreda je od suzavca i vodenog topa, a ima i povreda gumenim mecima, kažu u Centru. U Zdravstvenom centru u Zubinom potoku je zbrinuto još 20 -tak povređenih Srba, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik snaga pod komandom NATO Uve Novicki je u izjavi Tanjugu rekao da je Kfor koristio gumene metke i to vrlo ograničeno, jer je morao da odgovori na napad i da nije upotrijebio bojevu municiju.

Na pitanje da prokomenatariše izjavu drugog portparola Kfora Dena Harvija da su vojnici Kfora dobili instrukcije da upotrijebe bojevu municiju ukoliko budu napadnuti, on je rekao: "Bojevu miniciju nećemo koristiti ni pod kakvim okolnostima."

Po njegovim riječima, Srbi su pucali na vojnike Kfora iz malokalibarskog oružja i ranili ih. "Mi smo ih upozorili preko zvučnika da prestanu sa tim jer ćemo morati da uzvratimo. Ali koristili smo samo gumene metke", rekao je Novicki.

Reakcije zvaničnog Beograda
Ministar u vladi Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je i od Kfora i od kosovskih Srba da se uzdrže od sile. On je u izjavi Tanjugu upozorio da je pokušaj Kfora da nasilnim putem ukloni barikadu u Jagnjenici još jedan pogrešan potez koji ne rješava problem na sjeveru, već vodi produbljivanju jaza koji postoji između Kfora i kosovskih Srba: "Upotreba šok bombi i gumenih metaka ne može se ničim opravdati.", prenosi Tanjug

I zamjenik predsjednika Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da "zadrže hladne glave" i da ne nasijedaju na provokacije, i poručio da se mora stati na put svima koji su za sukobe. Dačić je istakao da ne može da vjeruje da je ikome palo na pamet da silom uklanja barikade sa puteva u trenutku kada je ponovo profunkcionisao dijalog Beograda i Prištine.

"Ne znam svrhu uklanjanja barikada, jer to stvara mogućnosti sukoba, a uloga Kfora je da čuva bezbednost. Kao da neko namerno želi da zaoštri situaciju, ali Srbi treba da zadrže hladnu glavu i da ne reaguju na provokacije, jer je razgovor jedini način za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji. Sve ostalo vodi sukobima", rekao je Dačić novinarima, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak