Povratak na mjesto zločina (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Povratak na mjesto zločina (VIDEO)

Piše: Dinko Gruhonjić

Zvali su me jutros sa Radiotelevizije Vojvodine, pokrajinskog "javnog servisa", uspaničeni jer su čuli vijest. I ne samo da su čuli, nego su i vidjeli Milijanu u prirodnoj veličini, kako je sa friškom loknastom frizurom, "poput generalice, umarširala u zgradu".

Agencijska vijest glasi: "Novinarka Milijana Baletić vraćena je sudskom presudom na posao u Radioteleviziji Vojvodine (RTV), potvrđeno je u toj medijskoj kući. Ona je dobila otkaz na bivšoj Televiziji Novi Sad 2003. godine, nakon čega se žalila sudu i sud je donio odluku da ona bude vraćena na posao.Nezavisna udruženja novinara Srbije i Vojvodine u više navrata označavala su Baletićevu kao jednu od 'perjanica' ratne propagande režima Slobodana Miloševića.

Ona je na početku ratova u bivšoj Jugoslaviji radila i kao ratna reporterka Televizije Novi Sad."

Podsećanja radi, samo prije nekoliko sedmica portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić obavijestio nas je da tužilaštvo istražuje i pojedine novinare, za koje se sumnja da su učestvovali u ratnoj propagandi i tako na neposredan način pomagali ratne zločince. Mi iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine odmah smo ponudili svu pomoć Tužilaštvu, svu raspoloživu arhivu, dokumentaciju, svjedoke i sećanja. Jedna od naših "favoritkinja" za optuženičku klupu svakako je narečena persona Baletić Milijana.

Zvali su me jutros sa Radiotelevizije Vojvodine, pokrajinskog "javnog servisa", uspaničeni jer su čuli vijest. I ne samo da su čuli, nego su i vidjeli Milijanu u prirodnoj veličini, kako je sa friškom loknastom frizurom, "poput generalice, umarširala u zgradu". Ništa se, dakle, nije promijenila, vojnički "personality" joj je i dalje isti, kao kada je onomad, sa šljemom na glavi, podgrijavala "srpske junake" da pobiju sve što se pobiti da, bilo da je "inoverno" ili "nelojalno srpsko". Kada je "oslobađala" Dubrovnik sa hrabrim pijanim crnogorskim pljačkašima. Dubrovnik, taj grad kojeg nikada niko u istoriji nije granatirao i niko ga nije srušio doli zemljotresa i "junačkih sinova" iz Hercegovine i iz Crne Gore, potpomognutih propagandnim vojvođanskim divizijama, pod komandom Milorada Vučelića, danas slavnog izdavača i producenta, zakletog ljevičara po opredjeljenju.

Ko se čudi Milijaninom come backu, taj ili je lud ili je koštuničavo neobaviješten. Jer valja nam se pripremati za sledeću fazu srbijanske postgenocidne društvene evolucije: za "veliku koaliciju" između "demokrata" i "naprednjaka" koja se sprema, kažu, najdalje do januara. Za takav "podvig", usluge raznih milijana biće im i više nego potrebne. Međutim, mi nećemo odustati od saradnje sa Tužilaštvom, naivno vjerujući da će tu bagru ratnih huškača, te monstrume okrvavljenih ruku, zbog čijeg su "izvještavanja" stradala djeca, žene, starci, ranjenici, civili svih boja sem crne i fašističke - stići zaslužena kazna i da će gorjeti u paklu! Revanšizam, nego šta!
e-novine.com


O ratnoj ulozi Milijane Baletić saznajte više u dokumentarnom tv serijalu "Antipropaganda", radjenom u produkciji XY Films-a iz Sarajeva.
www.xyfilms.com

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak