Postignut sporazum Kosova i Srbije

Radiosarajevo.ba
Postignut sporazum Kosova i Srbije


Izaslanstva Srbije i Kosova usuglasila su i parafirala sporazum o normalizaciji odnosa, izjavila je u petak u Bruxellesu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Sporazum je usuglašen i parafiran. Jako sam zadovoljna", rekla je novinarima Ashton.

Izaslanstva Srbije i Kosova predvođena premijerima sastala su se u petak u Bruxellesu na novom krugu pregovora o stepenu autonomije za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je prije početka sastanka kako očekuje da će se sporazum postići. Prema diplomatskim izvorima, na stolu je bio sporazum od 15 točaka koji je predložila Ashton uzimajući u obzir stajališta obiju strana.

Ivica Dačić je rekao da su u sporazumu koji je parafiran ostale formulacije o policiji, a da je izmjenjena tačka koja se odnosila na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.  

Thaci je ocijenio i da sporazum koji je postignut sa delegacijom Beograda garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

"Ugovor koji je parafiran je između dvije države predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Tachi novinarima ispred zgrade evropske službe vanjskih poslova u Briselu.

On je rekao da očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što prije učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak