'Posljednja želja Jovanke Broz bila je da je sahrane u Kući cvijeća'

Radiosarajevo.ba
'Posljednja želja Jovanke Broz bila je da je sahrane u Kući cvijeća'

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić potvrdo je za Anadolu Agency (AA) da je poslije teške bolesti, u osamdeset devetoj godini, umrla Jovanka Broz, supruga nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ljajić, koji je posljednjih godina bio jedni srbijanski zvaničnik koji se brinuo o Brozovoj, kazao je za AA da će biti formiran organizacioni odbor za pripremu sahrane Jovanke Broz, a to pitanje bit će tretirano i na sutrašnjoj sjednici Vlade Srbije gdje će biti određeno vrijeme i mjesto sahrane.

Potpredsjednik Vlade Srbije je potvrdio da će, najvjerovatnije, biti odlučeno da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cvijeća, gdje je 1980. sahranjen i doživotni predsjednik Jugoslavije Tito.

''To je bila njena posljednja želja i želja članova njene porodice'', kazao je Ljajić, vjerujući da se na taj način makar malo može ispraviti nepravda koja je toj ženi nanesena.

Prema njegovim riječima, Jovanka Broz je godinama i decenijama bila u nekoj vrsti kućnog pritvora. Najprije je, kazao je, nasilno odvedena od supruga, što je mimo svih normi, a onda je dugo živjela izolaciji.

Javnost je za bolest Jovanke Broz saznala krajem avgusta kada joj je pozlilo. Tada se doznalo da boluje od raka. Tada je primljena u urgentni centar u jako lošem stanju. Ona je tada reanimirana i ljekari su se bukvalno borili za njen život.

Mada se činilo da će se Broz izvući, njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo mjesec dana kasnije i ona je krajem septembra ove godine pala u komu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak