Poruke Clinton i Albright jačanju položaja žena

Radiosarajevo.ba
Poruke Clinton i Albright jačanju položaja žena

U Prištini je počela Međunarodna konferencija Partnerstvo za promjene - jačanje položaja žena, na kojoj su se okupljenima obratile aktuelna američka državna sekretarka Hillary Clinton, kao i bivša - Madeleine Albright, prenosi Fena.

Clinton se učesnicima obratila putem videolinka, čestitajući kosovskim građanima okončanje nadgledane nezavisnosti, što je nazvala "historijskim događajem".

"Vi ste stvorili demokratsku državu i SAD će ostati vaš prijatelj dok budete rješavali i druge izazove", rekla je Hillary Clinton, javio je Tanjug.

Madeleine Albright, koja prisustvuje skupu, izrazila je podršku ženama Kosova, a izbor Atifete Jahjage za kosovsku predsjednicu nazvala je "primjerom koji treba slaviti".

"Sada kada je okončano međunarodno nadgledanje nezavisnosti, konferencija je doprinos razvoju demokratije u regionu", kazala je Albright, ističući kako bez žena nema demokratije.

Konferenciju, na kojoj se okupilo više od 200 žena iz svih dijelova svijeta, otvorila je Jahjaga, založivši se za veću ravnopravnost.

"Tražimo da se uspostavi partnerstvo kako bi se ojačao položaj žena. Imala sam čast da vas pozovem na ovaj samit pošto ste svojim radom demonstrirali liderstvo u vremenu kada bi trebalo da bude više ravnopravnosti i ravnopravnije politike, u vremenu kada treba da smo glasnije u politici i veće šanse da obezbijedimo život za naše porodice i ulogu koja će održati temelje jednog pravičnog društva", navela je Jahjaga.

Konferencija se nastavlja sutra, kada će uvodne riječi izložiti ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, poslanica Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak