Portalima Index.hr, Net.hr, HRT-u i drugim medijima zabranjen pristup

Radiosarajevo.ba
Portalima Index.hr, Net.hr, HRT-u i drugim medijima zabranjen pristup

Portalima Index.hr, Net.hrT-portal te svim izdanjima EPH grupeNovom listu  i  brojnim drugim medijima, uskraćene su akreditacije za praćenje referenduma u Hrvatskoj, od strane građanske inicijative „U ime obitelji“

Kao razlog, udruga navodi da su ovi mediji krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca te krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije, navodi Fena.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) stoga je sinoć žestoko osudilo odluku građanske inicijative „U ime obitelji“ koja je uskratila akreditacije za praćenje referenduma većini hrvatskih medija među kojima je i javna televizija, a sve redakcije i novinare, ako Inicijativa ne opozove svoju odluku, pozvalo na solidarni novinarski bojkot, te da neće izvještavati iz štaba ove udruge. 

Bojkot je još uvijek na snazi. 

Izvještavali o nelegalnim radnjama

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ koja organizira u nedjelju navečer druženje volontera i podupiratelja Inicijative, HRT-u je, kako navodi, zbog  toga što se kroz cijelo referendumsko razdoblje nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti odlučila uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera, javlja Fena.

HND smatra kako je akreditacija uskraćena svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa inicijative "U ime obitelji". Ova vrsta diskriminacije novinara, kako smatra HND, dosad je kod nas nezabilježena,  stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Novinarska udruga također izražava iznenađenost iznimnom detaljnošću podataka koju je inicijativa tražila prilikom akreditacije novinara.

Radiosarajevo.ba izražava solidarnost sa kolegama u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak