Pollitika.com: Počelo spašavanje Horvatinčića

Radiosarajevo.ba
Pollitika.com: Počelo spašavanje Horvatinčića

Prenosimo tekst ovjavljen na poznatom hrvatskom aktivističkom blogu Pollitika.com.

Povod za reakciju je nedavna tragedija kraj Primnoštena, kada je hrvatski tajkun Tomislav Horvatinčić svojim gliserom pri brzini od skoro 30 milja na sat naletio na jedrilicu i pri tom ubio dvoje talijanskih nautičara. Nakon ovog događaja mediji su u svojim arhivama pronašli vijest da je isti poduzetnik 1980. vozeći neprilagođenom brzinom skrivio smrt pješakinje. Istraga je u toku, a Horvatinčić se brani šutnjom.

Odmah nakon krvavog pohoda zagrebačkog “cvijetnog” tajkuna počela je akcija spašavanja višestrukog ubojice. Već su policajci koji su ga vodili na saslušanje pokazali tko im je gazda, pa Horvatinčić nije dobio lisice, kao neki “obični” “mali” čovjek, nego se komotno smjestio na prednje sjedalo. A onda su počele igre.

Zanimljivo – jedan list je donio cijeli ispis telefonskih razgovora koje je Horvatinčić vodio poslije krvavog pira. Sve koje je nazvao lijepo su predstavili imenom i prezimenom. No stali su kada je trebalo navesti ime još jedne osobe. Samo su napisati – jedna novinarka. Koja? Zašto je ona zaštićena? Pa zna se! Idućeg dana je popularni tjednik za slabiji spol donio na prvoj stranici veliku fotografiju Horvatinčića sa srcedrapatelnim naslovom po kojem maltene ispada da su grozni talijani sami naletili na gliser, a Horvatinčiću je “jako teško”. Talijanima, naime, više nije. A onda je neki genijalni odvjetnik izjavio da Horvatinčić boluje od karcinoma. Valjda to znači da smije i dalje ubijati.

Vrhunac “izvlačenja” je objavljeni rezultat neuobičajeno duge obdukcije tijela ubijenih. Navodno su oboje poginuli odmah. Iako je bilo “curenja” informacija da je u plućima muškarca pronađena morska voda, što bi značilo da se utopio, sudu je rečeno da nema sumnje da su oboje bili na mjestu mrtvi.

I sada dolazi fenomenalno “balkansko” tumačenje zakona.

Prema tom tumačenju, ako su žrtve ubijene odmah, onda ubojica nije obavezan ni pogledati što je to bilo s njima, a kamoli pokušati im pomoći. Pa se onda jadnog kanceroznog ubojicu ne može kazniti za bijeg sa mjesta nesreće jer – eto – oni su ionako bili mrtvi.

Ako je to tumačenje zakona točno, otvara se pitanje o kakvom je to zakonu riječ. Naime možda slovo zakona zaista tako i kaže, ali duh zakona – ono što se zakonom želi postići, traži da se kod nesreće svatko obaveže da učini sve što može da bi pomogao unesrećenima. Tako je bar u civiliziranim zemljama. Uostalom, kako je Horvatinčić mogao znati da su njegove žrtve mrtve.

On je pobjegao sa mjesta nesreće i očito je pokušao zataškati svoj zločin. Nije zvao ni policiju niti lučku kapetaniju, a kamoli hitnu pomoć. Naknadna pamet – kao oni su ionako bili mrtvi – nimalo ne umanjuje činjenicu da je ubojica naprosto pobjegao i da nije ni pokušao pogledati da li unesrećenima treba pomoć. I duh zakona traži da to bude kažnjeno. Takvo asocijalno i kriminalno ponašanje ne smije se tolerirati.

Inače, ako sud prihvati takvo tumačenje, može se pretpostaviti slijedeća posljedica. Vozite pijani i udarite neku ženu na pješačkom prelazu. Pogledate da li je živa i ako jest, vratite se “u rikverc” i dokrajčite je. Tada možete mirno pobjeći s mjesta nesreće jer vas ne mogu optužiti da joj niste pružili pomoć. Ona je mrtva, pa joj pomoć nije potrebna. Zvuči groteskno, ali takvo tumačenje daju odvjetnici i pravnici koji tvrde da Horvatinčić ne može biti optužen za nepružanje pomoći jer je žrtve dokrajčio “od prve”.

Da li je to u skladu sa stvarnim pravom? Sa idejom pravednosti? Sa duhom zakona? Ne, to je tipični primjer naopakog tumačenja zakona, nešto što svakako nije u skladu sa zloglasnim Poglavljem 23 oko kojega smo se toliko mučili posljednjih godina i očito nismo dorasli.

Sve to ukazuje na to da bi višestruki ubojica i ovog puta mogao proći nekažnjeno. Kao, uostalom, i kada je ubijao automobilom. I to je samo još jedan dokaz da ovo nije pravna država nego zemlja u kojoj bogataši i moćnici rade što im se prohtije i ostaju nekažnjeni. Da li ćemo to dozvoliti?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak