Policija u potrazi za homofobima s Facebooka

Radiosarajevo.ba
Policija u potrazi za homofobima s Facebooka

Nakon najava da će se u Splitu 9. juna organizovati drugi Gay Pride, na društvenoj mreži Facebook pojavila se grupa pod nazivom Ulicama Splita Grada Krv Će Liti Gay Parade Neće Biti, prenose hrvatski mediji.

Nakon objave da se takva stranica pojavila na Facebook-u, ona je zatvorena, a njeni autori našli su se pod povećalom represivnih tijela. U splitskoj policiji za Slobodnu Dalmaciju je potvrđeno da su krim inspektori upoznati sa postojanjem grupe te da se počelo ispitivati o čemu se tačno radi.

"Mi smo još jučer počeli s protestom. Sam naziv ove grupe je sporan. Mi ćemo pokušati utvrditi tko je autor grupe i postupit ćemo prema zakonu. Nakon toga o svemu ćemo izvijestiti državno odvjetništvo", rekla je za Index.hr glasnogovornica splitsko-dalmatinske policije Marina Kraljević-Gudelj.  

Mržnja i netolerancija prema osobama homoseksualne orijentacije u Hrvatskoj je svoj vrhunac dostigla na društvenoj mreži Facebook, na kojoj je 17. marta osvanula pomenuta grupa. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da je grupa u samo nekoliko dana postojanja prikupila više od 400 pristalica, piše Index.hr.

Grupa je kao svoj cilj navela skretanje pažnje na nedopustivost te nemoralne manifestacije (Gay Pridea u Splitu) koja "truje našu djecu". O komentarima pristaša koji su se pojavili na stranici grupe gotovo je suvišno govoriti, ali vrijedi ipak nabrojati neke od njih.

"Svakom normalnom svitu je muka od paradiranja mentalno bolesnih ljudi (homića). Njih nije briga što nečije dijete mora gledati njih bolesne", "Razbijanje pedera 9.6.2012.", "Ajde se liječit, ne paradiraj", samo su neke od parola koje su se pojavile među komentarima na stranici grupe.

Našla se nekolicina onih koji su se usprotivili osnivanju ove grupe i mišljenju većine članova, ali broj takvih neusporedivo je manji od onih koji grupu podržavaju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak