Pogledajte kako je izgledala velika akcija spašavanja kod Makarske: Unesrećenog izvukao helikopter

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledala velika akcija spašavanja kod Makarske: Unesrećenog izvukao helikopter

U srijedu, 4. septembra, Hrvatska gorske služba spašavanja (HGSS) Stanica Makarska zaprimila je dojavu o padu paraglajdera na atraktivnom, ali izazovnom predjelu Skywalk na Biokovu.

Unesrećeni je hrvatski državljanin koji je, zbog nesreće u nepristupačnom terenu, bio u ozbiljnoj opasnosti.

Brzom reakcijom i koordinacijom HGSS-a, pokrenuta je zahtjevna akcija spašavanja koja je još jednom pokazala snagu i spremnost spašavatelja, saopćili su iz HGSS.

Putin ironično podržao Kamalu Harris jer se ona "zarazno smije"

Oni dalje navode i da je "teren na Biokovu, posebno oko Skywalk-a, poznat je po svojoj surovosti i nepristupačnosti, što je dodatno otežalo samu operaciju spašavanja.

Ipak, zahvaljujući vrhunskoj obučenosti i opremljenosti naših spašavatelja, unesrećeni paraglajder je uspješno lociran i pripremljen za evakuaciju.

Ključnu ulogu u završnoj fazi akcije odigrao je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je zahvaljujući brzoj intervenciji omogućio sigurno izvlačenje unesrećenog iz teško dostupnog terena. Unesrećeni je odmah prevezen na daljnju medicinsku obradu, gdje mu je pružena potrebna medicinska pomoć.

Pozivamo sve ljubitelje adrenalinskih sportova da se uvijek pridržavaju sigurnosnih uputa i da budu svjesni rizika koje nosi kretanje po planinskim područjima. Uvijek imajte na umu da priroda može biti nepredvidiva, a sigurnost mora biti na prvom mjestu", stoji u objavi HGSS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak