Podjela Kosova jedino rješenje

Radiosarajevo.ba
Podjela Kosova jedino rješenje

U raspravi o Balkanu u Odboru za spoljne poslove američkog Kongresa moglo se čuti da je jedino Srbija odgovorna za krizu na Kosovu, ali i da je ideja o podjeli ove pokrajine najbolje i jedino dugotrajno održivo rješenje  

Pojedini kongresmeni kritikovali su ambasadora SAD u Prištini Kristofera Dela, tražili da Vašington podrži istragu o trgovini organima nakon izvještaja Dika Martija, ali su svi saglasni u ocjeni da je dijalog jedini put do konačnog rešenja.

Predsjedavajući Odbora Den Barton, koji je nedavno bio u posjeti zapadnom Balkanu, ocijenio je da mir i stabilnost na tom području mogu da donesu samo ljudi koji tu žive i dodao da je nemoguće da to ostvari neko sa strane.

"Mi (SAD) smo donijeli odluku da jednostrano priznamo Kosovo i prije nego što smo dopustili da se Srbi i Albanci dogovore, i to je samo uvećalo probleme", ocijenio je Barton.

On je rekao da je svjestan toga da američka administracija ne dijeli njegovo mišljenje, ali je dodao da je saglasan sa stavom zvaničnog Vašingtona da je dijalog jedini put do rešenja, javili su mediji u Srbiji.

Kongresmen iz Indijane naglasio je da pitanje Kosova mora da bude riješeno u okviru pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, a ne da se to postavlja kao preduslov za pristupne pregovore.

Barton je, kao i kongresmen Ted Po iz Teksasa, zatražio da američka administracija ozbiljno podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za šta se terete pripadnici OVK.

"Uznemiravajuće je da naš ambasador Del govori da se to nije dogodilo, da nije moguće da su počinjeni takvi zločini, a istraga još nije ni gotova", naglasio je Po.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu Fil Gordon je na to odgovorio da će istraga sigurno biti sprovedena i da SAD ozbiljno shvataju izvještaj Dika Martija. "Navodni zločini ne smiju da ostanu neistraženi, i ako se dokažu, ne smiju da ostanu nekažnjeni", dodao je Gordon.

Govoreći o rješavanju kosovskog problema, kongresmen Dejna Rohrabaher iz Kalifornije, nekada jedan od najvećih zagovornika nezavisnosti Kosova, sad je predložio podjelu. On je rekao da bi trebalo dozvoliti da Srbi sa sjevera Kosova postanu dio Srbije, a Albanci iz Preševske doline dio Kosova.
        
Debati u Odboru za spoljne poslove američkog Kongresa prisustvovao je i ambasador Srbije u Vašingtonu Vladimir Petrović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak