Podignuta peta optužnica protiv Sanadera

Radiosarajevo.ba
Podignuta peta optužnica protiv Sanadera


Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda na sto je dobio i petu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Ovaj put riječ je o slučaju HEP, tj. optužbama da je Hrvatska Elektroprivreda po Sanaderovom nalogu DIOKI-ju i DINA-i prodavala struju ispod tržišne cijene i daje pozajmice, čime je kompanija oštećena za 3,8 miliona kuna.

DORH
je optužnicu ponovno podnio, nakon godinu dana razmatranja. Naime, optužnica se već nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužiteljstvo povuklo. Sada je vraćena dopunjena novim vještačenjima. U optužnici stoji da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem, poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Portal Index.hr podsjeća da je prilikom ispitivanja u ovoj istrazi Sanader optužbe odbacio, no priznao ih je Mravak. Ježić je prvo negirao krivicu, no u međuvremenu je postao krunski svjedok u drugoj Sanaderovoj aferi, INA-MOL , pa je pitanje kako će se sada izjasniti u postupku.

"Krajem decembra 2008. pozvan sam u Vladu kod Ive Sanadera koji mi je rekao kako se Dioki žali da im je HEP povećao cijenu električne energije. Ko je to odobrio? Pitao me Sanader. Ja sam mu odgovorio da to niko nije niti trebao odobriti. Niste to smjeli napraviti bez konzultacija s ministarstvom, rekao mi je Sanader tražeći da se cijene smanje. Ja sam mu odgovorio da su cijene već dignute te da je jedino što možemo napraviti za Dioki, popust poput onoga koji je Ina davala HEP kod kupnje plina. Onda dajte popust, rekao mi je Sanader", riječi su to bivšega direktora HEP-a Ivana Mravka pred Uskokovim istražiteljima u istrazi u slučaju HEP-Dioki.

Sanader je prošle godine u sjedištu Uskoka dao iskaz vezano za korupcijsku aferu Dioki i pogodovanje njenom vlasniku Robertu Ježiću. Branio se šutnjom, odnosno obranu je iznio na način da je ukazivao na neke, po njegovom mišljenju, nelogičnosti u slučaju, ali nije odgovarao na pitanja istražitelja.

U istrazi za Dioki Sanader se sumnjičio da je zloupotrijebio svoj položaj kako bi Diokiju omogućio struju po nižoj cijeni. Pritom je navodno upravu HEP-a naveo da Robertu Ježiću isplati zajam od 15 miliona kuna, za što mu se Ježić navodno zahvalio luksuznim BMW-om vrijednim preko četiri miliona kuna.

Petu optužnicu protiv bivšeg premijera odbrana još nije vidjela. Prvo će je razmotriti sudac, a potom odbrana i tužiteljstvo imaju osam dana kako bi se o njoj očitovali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak