Podignuta granica: Hrvati u penziju tek sa 67 godina

Radiosarajevo.ba
Podignuta granica: Hrvati u penziju tek sa 67 godina

Hrvatska je donijela Zakon o penzijskom osiguranju čime je podigla starosnu granicu za odlazak u penziju sa 67 godina, prenosi Anadolu Agency.

Ministarstvo financija Hrvatske je navelo da je podiglo starosnu granicu za penzionisanje sa 65 na 67 godina, i to od 2031. godine, zbog održivosti penzijskog sistema, produženja životnog doba stanovništva, kao i potrebe da se na tržištu rada aktiviraju starije osobe.

Najnovija odluka će važiti od januara 2031. godine, a postepeno bi se povećavala starost za stjecanje prava na penziju, po tri mjeseca svake godine do 2037. godine. Tako bi se od 1. januara 2038. godine pravo na starosnu penziju sticalo sa 67 godina.

Navedeni zakon također uvodi mogućnost privremene starosne penzije za dugogodišnje osiguranike, one koji imaju 41 godinu staža i 60 godina života.

U privremenu penziju će moći i osobe koje nakon stečaja firme završe na zavodu za zapošljavanje i ne uspiju da se zaposle u roku od dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak