Počinje suđenje za ubistvo Bricea Tatona

Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje za ubistvo Bricea Tatona
Transparent navijača Toulousea nakon ubistva (Arhiv)

Pred Višim sudom u Beogradu počinje suđenje grupi od 14 optuženih za ubistvo navijača francuskog fudbalskog kluba Toulouse, Bricea Tatona septembra prošle godine u centru Beograda.

Na optuženičku klupu izaći će dvanaestorica optuženih. Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, za koje se sumnja da su organizatori napada, u bijegu su i njima će se najvjerovatnije suditi u odsustvu.

“Naša saznanja ukazuju je da se Đorđe Prelić najvjerovatnije krije u jednoj od susjednih država, dok se Dejan Puzigaća po nekim saznanjima, nalazi na Kosovu. To su neka operativna saznanja ali i interes policije je da se što prije dođe do njih i da i oni budu izvedeni pred lice pravde”, izjavio je direktor policije Milorad Veljović.

Ambasador Francuske u Srbiji Jean Francois Teral kaže da je sada na potezu pravosuđe od čije efikasnosti zavisi borba protiv nasilja uopšte. “Pravda mora da bude zadovoljena zbog Bricea, ali i van tog slučaja, problem nasilja na stadionima, koga ima previše, mora biti rešen”, rekao je Teral.

Roditelji Bricea Tatona su odustali od dolaska u Beograd zbog problema u avio-saobraćaju. Početak suđenja pratit će i nekoliko medijskih ekipa iz Francuske.

Taton je 17. septembra brutalno prebijen bejzbol palicama, šipkama i bakljama u samom centru Beograda. Od zadobijenih povreda preminuo je nakon 12 dana u Urgentnom centru. Goran Miletić iz švedskog Helsinškog odbora za ljudska upozorava da ovo suđenje mora biti brzo i efikasno, te da svi počinioci moraju biti kažnjeni.

Na Obilićevom vencu, gdje se napad na Tatona dogodio, nema nikakvog obilježja koje bi podsjećalo na tragičan događaj. Jedna ulica u Vrnjačkoj Banji ponijela je ime Bricea Tatona, a iako je ista inicijativa pokrenuta i u Beogradu, ona još nije realizovana.

Podignuta optužnica protiv ubica Bricea Tatona

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak