Počinje primjena dogovora o naplati carine

Radiosarajevo.ba
Počinje primjena dogovora o naplati carine

Počinje primjena sporazuma o naplati carine na integrisanim prelazima koji su u Bruxellesu dogovorile radne grupe Beograda i Prištine, prema kome neće biti carinjena roba koja ne podliježe akcizi.
   
Kako je, nakon maratonskih razgovora koji su trajali sedam dana, objasnio šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević, vozila s robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sjever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone.
   
Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.
   
On je naglasio da je ovim samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom posljednje runde političkog dijaloga između premijera Ivice Dačića i predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija 7. decembra u Bruxellesu.
 
Pavićević je takođe rekao da je bilo vođeno računa o interesima Srba na sjeveru ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.
 
"Ukoliko s druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", rekao je Pavićević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak