Početak suđenja Mariju Erichsonu

Radiosarajevo.ba
Početak suđenja Mariju Erichsonu

Suđenje njemačkom državljaninu Mariju Erichsonu na osječkom Županijskom sudu je počelo. Erichson je optuženon da je s još pet osoba u novembru 2007. godine sudjelovao u prevari, kojom je osječka poslovnica Raiffeisen banke (RBA) oštećena za oko 12 milijuna kuna.

Optuženi je uhapšen krajem februara u Austriji. Izručen je Hrvatskoj u maju na zahtjev hrvatskoga ministarstva pravosuđa.

U septembru 2008. uposlenici banke, Leo Đerđ i Marija Kneif proglašeni su krivima za zlouporabu položaja i ovlasti. Osiđeni su na kazne od sedam i četiri godine zatvora. Djelatnica banke Đurđica Brkić proglašena je krivom za nesavjestan rad u službi te osuđena na godinu dana zatvora. Četvrtooptuženi Damir Ivanetić proglašen je krivim za kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava i osuđen je na 10,6 godina zatvora, a petooptuženi Damir Žalac, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i kojemu je suđeno u odsutnosti, za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti osuđen je na sedam godina zatvora. Prije dvije godine, Vrhovni sud je za milijunsku krađu u Raiffeisen banci potvrdio kazne Županijskog suda u Osijeku, a jedino je Mariji Kneif kazna povišena s četiri na pet i pol godina zatvora.

Okrivljeni su da su na temelju dogovora, u nakani da Đerđu i Ivanetiću te nepoznatoj osobi pribave protupravnu imovinsku korist, 15. novembra 2007. godine, s računa tvrtke Porr-Hrvatska d.o.o. u osječkoj poslovnici RBA, koristeći se krivotvorenim žigom tvrtke te krivotvorenim pasošom jednoga od potpisnika računa, s kojom se u banci pojavio optuženik Erichson, neovlašteno podignuli 12 milijuna kuna.

Na glavnoj raspravi Erichson, koji suđenje prati uz pomoć prevoditelja, kazao je da se ne smatra krivim za kazneno djelo iz optužnice.

Svjedočilo je i troje osuđenika koje je na raspravu iz zatvora dovela pravosudna policija. Bivša djelatnica banke, Marija Kneif u svom je iskazu navela kako je optuženi Erichson u banku došao u pratnji Lea Đerđa te je, usporedivši njegov pasoš i potpis s bazom podataka banke o pravnim osobama, svu dokumentaciju za tu transakciju proslijedila Đurđici Brkić. Ustvrdila je kako po tadašnjim internim uputama RBA o transakciji nije morala obavijestiti direktora poslovnice, a tek je poslije doznala što se dogodilo.

Osuđenik Leo Đerđ danas je ustvrdio kako ne prepoznaje optuženog Erichsona te kako je Damir Ivanetić od njega tražio podatke o potpisnicima računa i žig tvrtke "Porr" d.o.o, što mu je i dostavio. Dodao je da cijelu situaciju nije prijavio policiji jer mu je Ivanetić, koji je sa sobom uvijek nosio pištolj, zaprijetio da će njega i njegovu obitelj dovesti u tešku situaciju ako progovori.

Osuđenik Ivanetić, koji je također kazao da ne prepoznaje optuženika, u svom je svjedočenju odbacio Đerđove tvrdnje da je on tražio da mu se dostave podatci o tvrtki "Porr" i da mu je prijetio, a zanijekao je i da je sudjelovao u izradi krivotovrenih isprava.

Glavna rasprava nastavlja se 9. januara ispitivanjem novih svjedoka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak