Počeo sastanak Vesne Pusić i Karla Erjaveca

Radiosarajevo.ba
Počeo sastanak Vesne Pusić i Karla Erjaveca

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić započela je u srijedu navečer u Bruxellesu sastanak sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem s kojim će razgovarati o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Sastanak se održava u zgradi Vijeća Evropske unije, a najavljeno je da bi trebao trajati sat i pol do dva. Predviđeno je da ministri najprije razgovaraju u četiri oka, a kasnije će im se pridružiti suradnici.

Ministrica Pusić pri dolasku na sastanak nije davala izjave, dok je Erjavec izjavio da večeras očekuje korak naprijed, ali ne i konačno rješenje.
  
"Očekujem vrlo dobar razgovor s ministricom i da ćemo se približiti rješenju", rekao je Erjavec. Na pitanje može li se s ovoga sastanka očekivati konačno rješenje, Erjavec je odgovorio: "Teško da ćemo već danas imati rješenje, mislim da ćemo morati napraviti još nekoliko koraka".
   
Ministrica Pusić je prije nekoliko dana izjavila da su dvije zemlje "blizu rješenja", a Erjavec je pred odlazak u Bruxelles ponovio da je optimist da će se naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke.

Slovenačka strana ponavlja da je uslov za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, a hrvatska strana ističe da je spremna povući punomoći za te tužbe ako se nađe alternativni način za pitanje prenesene štednje, to jest štednje koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije finansirala hrvatska država.
  
Europska komisija posljednjih dana pojačava pritisak ponavljajući pozive Hrvatskoj i Sloveniji da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak