Počelo ispitivanje Sanadera

Radiosarajevo.ba
Počelo ispitivanje Sanadera

Branitelji Ive Sanadera došli su nešto prije 13 sati u remetinečki zatvor, gdje će USKOK-ovi istražitelji saslušati bivšeg hrvatskog premijera o sumnjama da se u aferi Fimi medija udružio s ostalim osumnjičenicima i izvlačio novac iz ministarstava, državnih ustanova i poduzeća.
 
   "Naš branjenik odbija odgovornost po bilo kojem nalogu za provođenje istrage", kazao je novinarima ispred zatvora jedan od Sanaderovih odvjetnika Čedo Prodanović, no nije želio otkriti ništa o obrani zbog tajnosti postupka.
 
   "Branimo se činjenicama koje njemu idu u prilog", kazao je te ponovio da će se Sanader aktivno braniti ali ne na način da na nekoga drugoga svali krivnju.
 
   Objasnio je da se Sanadera saslušava u zatvoru jer se "zakomplicirala situacija s njegovom ozlijeđenom nogom". Kazao je da je prva dijagnoza ukazivala na istegnuće ligamenata, no kako problem predugo traje neki liječnici sumnjaju da je možda riječ o "nekakvoj sepsi" jer je noga i dalje natečena te je "promijenila boju".
 
   Ponovio je da će bivši premijer sutra ići na pregled u zatvorsku bolnicu, a potom vjerojatno i na specijalistički pregled u neku drugu civilnu medicinsku ustanovu. 
 
   Prodanović i drugi Sanaderov branitelj Goran Suić očekuju da će današnje saslušanje trajati oko dva i pol sata.
 
   Na početku ispitivanja bivši premijer i predsjednik HDZ-a trebao bi se očitovati o krivnji. Njegovi branitelji najavili su da se neće braniti šutnjom, nego iznijeti opširnu "aktivnu obranu", a neki mediji nagađaju da neće odgovarati na pitanja odvjetništva.
 
   Od trenutka davanja iskaza Sanader i njegovi branitelji imat će pravo na uvid u cjelovit spis sastavljen od niza svjedočkih iskaza, pojedinosti kojih su već uvelike spominjani u medijima.
 
   U aferi Fimi media Sanader se kao prvoosumnjičenik tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenika te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstava i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera je navodno osumnjičen da se okoristio svotom od 28 milijuna kuna.
 
   Sanaderova obrana već je najavila da će na prvom pojavljivanju pred USKOK-ovim istražiteljima odbaciti navode optužbe, dati protuargumente te iznijeti svoje dokaze. Sve sumnje na svoj račun Sanader je preko odvjetnika odbacio još u pritvoru u Salzburgu.
 
   Afera je otvorena kad je bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je svjedok u USKOK-ovoj istrazi, javno progovorio o sastanku u vladi 2007. na kojemu je predstavnicima državnih tvrtaka sugerirano da posluju isključivo s tvrtkom Fimi mediom, u vlasništvu Nevenke Jurak.
 
   Afera se počela raspletati uhićenjem Nevenke Jurak, a kulminirala privođenjem tadašnjeg ravnatelja carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića. Po dijelovima svjedočenja koji su procurili u javnost Barišić je kazao da je Sanaderu nosio milijunske novčane svote koje su Fimi mediji doznačivali čelnici javnih tvrtaka i ministarstava.
 
   Među osumnjičenicima je tako i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i više čelnika javnih poduzeća. Iako je priznao da je i on poslovao s Fimi mediom, u aferi nije osumnjičen bivši direktor HEP-a Ivan Mravak koji je u zamjenu za svjedočenje dobio tzv. oprosnicu. Ista je blagodat primijenjena i na bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protegu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak