Plenković prozvao Milanovića da radi u rusku korist: "Moramo se zapitati..."

8
Radiosarajevo.ba
Plenković prozvao Milanovića da radi u rusku korist: "Moramo se zapitati..."

Hrvatski premijer Andrej Plenković prozvao je u ponedjeljak predsjednika Zorana Milanovića da vodi politku u ruskom, a ne u hrvatskom interesu, nekoliko dana nakon što je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman sugerisao da Milanovićevu kampanju finansira Moskva.

"Pitam se kao odgovorni političar u čijem interesu je Milanović bio protiv da on lično učestvuje u Inicijativi triju mora koju je pokrenula bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (...) On ne želi tamo ići, ne želi čuti za tu inicijativu. Šta radi s tim? Slabi je. U čiju korist? Pa u korist onoga koji nije u njoj, a to je Rusija", rekao je Plenković novinarima u Berlinu, prenosi Hina.

"U čiju korist je Milanović napadao sve one u Hrvatskom saboru da će ih progoniti kao vrag grešnu dušu ako budu za članstvo Finske i Švedske u NATO-u? Za čiju je korist spriječiti proširenje NATO-a? Pretpostavljam za korist Rusije", nastavio je premijer s još jednim primjerom.

Barbarez nakon poraza od Mađarske: "Nijednom igraču ne mogu zamjeriti zalaganje i borbu"

Plenković je prozvao Milanovića što se nije sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nijednom od početka ruske agresije na Ukrajinu i što nije nijednom posjetio Kijev i na taj način pružio podršku Hrvatske Ukrajini.

"Moramo se zapitati čija je to politika, kome na korist? Hrvatskoj sigurno ne. Lažno predstavljanje da on time štiti hrvatske nacionalne interese. Kako? Slabeći hrvatsku poziciju u NATO-u, je li to hrvatski interes? Slabeći poziciju Hrvatske u Europskoj uniji, je li to hrvatski interes? Narušavajući i time bilateralne odnose s Ukrajinom, je li to hrvatski interes?", poručio je Plenković koji sudjeluje u Njemačkoj na Berlinskom procesu, samitu EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Dragan Bursać: Neočetnik Vučić na poziv Plenkovića ponižavao Dubrovnik i Hrvatsku!

"Uostalom, malo mi ga je smiješno gledati kao korisnog idiota u interesu Rusije. To nije hrvatska vanjska politika ni hrvatski državni interes", zaključio je Plenković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sugerisao je u petak da Rusija finansira Milanovićevu predizbornu kampanju i predložio Saboru da ga smijeni manje od dva mjeseca od predsjedničkih izbora. Opozicija je na to pozvala ministra da svoje tvrdnje potkrijepi dokazima, koji je potom u razgovoru za HRT priznao da ih nema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak