Plač i bijes na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Plač i bijes na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu


Na Trgu Bana Jelačića u centru Zagreba zavladali su šok i nevjerica praćeni suzama, nakon što je Haaški tribunal generale Antu Gotovinu i Mladena Markača osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja Srba iz Hrvatske 1995., te druge ratne zločine.

Gotovina i Markač krivi za udruženi zločinački poduhvat

Tamo se okupilo nekoliko hiljada ljudi, na protestima koje su organizirale braniteljske udruge, uz svesrdni blagoslov Katoličke crkve, koja je katolike danima prije presude pozivala na molitve za pravednu presudu.

Okupljeni izvikuju antisrpske i antievropske parole, Josipovića, Mesića, Sanadera i Jadranku Kosor proglašavaju izdajnicima, te pjevaju ratne pjesme, javljaju hrvatski mediji.

Pozornica je ograđena ogradom na kojoj se nalaze transparenti organizatora na kojima stoji 'Hrvatski ponos: Gotovina, Norac, Glavaš, Praljak, Merčep, Kordić', uglavnom sve osuđeni ratni zločinci, među njima i i Kordić, osuđen za ratne zločine u srednjoj Bosni 1993. godine.

Hrvatska javnost podijeljena je oko ove presude. Većina je smatra prekrajanjem historije i promjenom karaktera Domovinskog rata, u kojem su Srbi okupljeni oko Republike Srpske Krajine vodili separatističku politiku.

Akcija Oluja vođena je u ljeto i jesen 1995. godine, njome je totalno vojno slomljena vojska Republike Srpske Krajine, protjerano je 150.000 Srba, ubijeno 600 civila i uništeno 22.000 kuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak