Pirati oslobodili hrvatskog pomorca

Radiosarajevo.ba
Pirati oslobodili hrvatskog pomorca

Svi članovi posade oslobođenog talijanskog tegljača Buccaneer, među kojima je i 25-godišnji Hrvat, Davor Giaconi, u dobrom su stanju, a brod trenutačno plovi prema obali Džibutija, doznaje Hina u ponedjeljak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

MVPEI je primio obavijest od talijanskog ministarstva vanjskih poslova o oslobađanju broda Buccaneera koji su somalski gusari oteli u Adenskom zaljevu u aprilu.

"Uprava za krizne situacije u ministarstvu vanjskih poslova Italije i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu bili su u stalnim kontaktu od travnja ove godine kada je talijanski tegljač Bucaneer bio otet u Adenskom zaljevu. Uz obavijest o oslobađanju broda i posade, izvijestili su hrvatsko veleposlanstvo i o dobrom stanju svih članova posade, te o trenutnom pravcu plovidbe broda prema obali Džibutija", navodi MVPEI.

Vijest o oslobađanju posade broda objavilo je u nedjelju naveče i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Buccaneer, brod u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, otet je 11 aprila. Na njemu se nalazilo 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat, 25-godišnji Riječanin Davor Giaconi, koji je na brodu radio kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Šef talijanske diplomacije u priopćenju je zahvalio somalskim vlastima, kao i talijanskoj tajnoj službi, na pomoći u "pozitivnom rješavanju slučaja otmice".

Tvrtka Micoperi Marine Contractors priopćila je u nedjelju da brod nije oslobođen u rezultatu vojne akcije te da nije plaćena otkupnina.

Međutim, gusari tvrde da su dobili 4 miliona američkih dolara i da su nakon toga oslobodili brod.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak