Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa i danas štrajkuju

Radiosarajevo.ba
Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa i danas štrajkuju


Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) danas su nastavili sa štrajkom, tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, nakon što su i jučerašnji pregovori s Upravom završili bez rezultata.

Korisnicima usluga CA na raspolaganju su i besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra (+385 -1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tokom štrajka. Radno vrijeme Kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

Piloti i stjuardese protive se planu restrukturiranja, tvrdeći da Uprava CA želi na njihovim primanjima ostvariti uštede od 10 miliona kuna.

Zbog štrajka koji su jučer u šest sati pokrenuli Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, nacionalna aviokompanija otkazala je za danas planirana 22 leta, dok će se 23 leta obaviti unajmljenim avionima drugih kompanija, javila je Fena.

Jučerašnji pregovori sindikata i Uprave završili su bez dogovora, a danas bi se trebala održati nova runda pregovora za koju predstavnici sindikata još nisu dobili poziv. Sindikati su za 11 sati najavili konferenciju za novinare.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo rekla je Hini da su Upravi ponudili uštede od 1,5 miliona kuna ali poslodavac i dalje traži uštede od 10 miliona kuna, od toga tri miliona kuna na pilotima i sedam miliona kuna na stjuardesama.

Očekuje se da bi danas Uprava CA mogla izaći s procjenama štete koja je nastala zbog troškova od unajmljivanja aviona i zbog štete nanesene putnicima i ugledu kompanije.

Uprava je izvijestila da je za današnje letove ukupno predbilježeno oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16 posto svih predbilježenih putnika, javila je Fena.

Korisnike upućuju na internetske stranice www.croatiaairlines.hr na kojima su sve informacije o smanjenom opsegu letenja i na kojima je objavljen točan raspored svih letova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak