Peranović policiji priznao zločin

Radiosarajevo.ba
Peranović policiji priznao zločin

Prema pisanju srbijanskog lista Blic, sveštenik Branislav Peranović, osumnjičeni za ubistvo štićenika Centra za odvikavanje od droga Sretenje, policiji je priznao zločin. Ovaj list dodaje i da sud u Tutinu vodi postupak protiv Peranovića još od 2010. zbog zlostavljanja i mučenja, ali do danas nije izrekao nijednu mjeru protiv njega.

Peranović je priveden u ponedjeljak uvečer, nakon što je u svojoj kući ubio štićenika Nebojšu Zarupca (39), a zločin je priznao policajcima koji su došli napraviti uviđaj. Peranović je potom angažovao advokata koji mu je savjetovao da se brani šutnjom, potvrdili su u policiji za Blic.

Na saslušanju u policiji, Peranović je rekao da se ne osjeća krivim za ubistvo Zarupca.

Sociolozi smatraju da su nadležni državni organi morali spriječiti Peranovića da nasiljem liječi ovisnike od droge. Oni su za B92 ocijenili da je država najodgovornija što on odavno nije u zatvoru, podsjećajući na slučaj batinanja štićenika centra za odvikavanje od droga Crna reka, kojim je također rukovodio Peranović.

Direktorica Specijalne bolnice za bolesti ovisnosti u Beogradu, dr. Jasna Daragan-Saveljić, smatra da je problematično što alternativni centri za odvikavanje nemaju nikakvu kontrolu.

"Nemaju ni naučno utemeljenje, a nije poznato ni ko im izdaje dozvolu za rad... Plašim se da takvi centri često imaju za cilj da se uzme novac", kazala je doktorka Daragan Saveljić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak