Parada ponosa u Beogradu održaće se 28. septembra

Radiosarajevo.ba
Parada ponosa u Beogradu održaće se 28. septembra


Nakon što su je vlasti proteklih godina praktično zabranile, Parada ponosa u Beogradu trebala bi se održati 28. septembra. Ovogodišnja Parada ponosa trebala bi se kretati istom trasom kojom su pripadnici LGBT populacije prošetali i 2010. godine, kada je skup uspješno održan: oko parka Manjež u centru Beograda.

Zahtjev za održavanje ovogodišnje Parade ponosa MUP-u je upućen još 6. oktobra, nakon zabrane prošlogodišnje povorke.

Goran Miletić, regionalni direktor organizacije Civil Right Defenders i jedan od organizatora beogradske Parade ponosa, kaže da će održavanje zavisiti od toga šta budu rekle dvije ključne osobe u vlasti: potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić.

Organizatori Prajda pokušali su da kontaktiraju i sa njima, ali i sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

"Na dopis su nam odgovorili jedino iz Ministarstva pravde, da će nas obavestiti kada budu mogli da se sastanu sa nama", kaže Miletić.

On dodaje i da je, prema njegovim saznanjima, MUP već počeo da radi na bezbjednosnim procjenama za održavanje Parade. Pozivi za učešće već su upućeni međunarodnim predstavnicima, ali je rano da iko od njih potvrdi dolazak.

"Sigurno će među gostima biti i ljudi iz Evropskog parlamenta, čak i ministri pojedinih zemalja EU", kaže Miletić.

Nakon prošlogodišnje zabrane Parade ponosa, Srbiji su iz Evropske unije stigle jasne poruke da mora omogućiti održavanje ovog skupa, čime bi potvrdila svoju riješenost da odbrani ljudska prava manjina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak