Papa u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Papa u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj

Papa Benedikt XVI poletio je iz međunarodne zračne luke Leonardo da Vinci u Rimu za Zagreb nešto iza 9.30 sati. U 10.45 sati njegov avion sletio je u zračnu luku Pleso gdje ga je dočekao predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i drugi državni dužnosnici te predstavnici hrvatskih porodica.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i papa Benedikt XVI. naglasili su danas, na početku dvodnevnog pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj, pripadnost hrvatske države zajednici europskih naroda, a poglavar Katoličke crkve istaknuo je da hrvatski narod Europi daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima.

Zaželjevši dobrodošlicu Svetome Ocu u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso, hrvatski je predsjednik kazao kako Papin dolazak pada u sretnom trenutku kada Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države. "Obljetnica je to koja se poklapa sa zaključenjem naših pristupnih pregovora s Europskom unijom. 

Došli ste, Vaša Svetosti, u trenutku kada se - na već bliskom obzoru - jasno vidi ostvarenje potpunog formalnog političkog urastanja moderne Hrvatske u svijet u kojemu Hrvatska kulturno oduvijek pripada", kazao je Josipović.

Benedikt XVI. podsjetio je na više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza s Hrvatskom. "Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život, kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece", kazao je Papa i zahvalio na dobrodošlici.

Čuli smo riječi potpore, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške, izjavila je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor  danas u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, nakon govora pape Benedikta XVI. na svečanosti dobrodošlice.

"Osnaženi smo u ovom trenutku, ovo je velik događaj za Hrvatsku. Radujem se svemu što je pred nama", rekla je. Premijerka Jadranka Kosor susret će se s Papom poslije podne u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru.

Sveti otac kod predsjednika Ive Josipovića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas u svome Uredu papu Benedikta XVI. koji se nalazi u dvodnevnom, državnom i pastoralnom pohodu Hrvatskoj u povodu obilježavanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Vođen je privatni razgovor u četiri oka hrvatskog predsjednika i poglavara Katoličke crkve. Sveti Otac i hrvatski predsjednik razmijenili su i darove - Papa je Josipoviću poklonio presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke, a predsjednik Josipović Papi replikom svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine.

Na putu do Ureda predsjednika brojni su okupljeni građani u središtu Zagreba pozdravili poglavara Katoličke crkve.

Papa primio predsjednicu Vlade HR Jadranku Kosor 

Papa Benedikt XVI. popodne je u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru primio predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor i s njom izmijenio simbolične darove.

Tijekom susreta Sveti Otac hrvatskoj je premijerki poklonio triptih medalja svog Pontifikata izrađenih u zlatu, srebru i bronci.

Premijerka Kosor darivala je Papu replikom evangelistara iz 11. stoljeća i raspelom pod nazivom "Početak/Principium" koje je rad akademskog kipara Damira Mataušića. Raspelo je izrađeno u dimenziji: 268mm x 230 x 15mm, u materijalu od lijevanog poliranog srebra te pozlaćenim aplikatom, opremljen kožnom kutijom s pločicom i ugraviranim tekstom.

Nakon susreta s premijerkom Papa će u pratnji kardinala Bozanića i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) objedovati u Apostolskoj nuncijaturi.

Podsjetimo, ovo je njegov prvi apostolski pohod ovoj zemlji, tokom kojega će se, pod geslom "Zajedno u Kristu" susresti s brojnim vjernicima koji u Zagreb dolaze iz cijele Hrvatske i inostranstva te sa istaknutim dužnosnicima iz hrvatskoga crkvenog, političkog, kulturnog i javnog života.

U Zagrebu su od jutros na snazi visoke mjere sigurnosti jer u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj stiže papa Benedikt XVI. Dolazak Pape predviđen je za 11 sati. Tokom prvog dana posjete poglavar Katoličke crkve susrest će se sa predsjednikom Hrvatske, premijerkom kao i predstavnicima civilnog i vjerskog društva, te mladima.

Kao centralni događaj najavljeno je nedjeljno svečano euharistijsko slavlje koje će Benedikt predvoditi na Zagrebačkom hipodromu i uputiti poruku vjernicima širom svijeta.

Na svom 19. apostolskom putovanju Papa Benedikt XVI. će, kako prenosi službena web stranica o Papinu posjetu Hrvatskoj, između ostalog, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama. 

 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak