Paljenje badnjaka u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Paljenje badnjaka u Beogradu

Ispred crkve Svetog Save, na Vračaru, hrišćanski vernici, koji rođenje Hristovo slave po julijanskom kalendaru, prisustvovali su molitvenom obredu paljenja badnjaka, koji je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Paljenje badnjaka je stari običaj, a simbolizuje rađanje novog sunca. Vatra od badnjaka je simbol Božanske svetlosti i ljubavi. Badnjaci se osveštavaju, blagosiljaju i pale na Badnje veče, očekujući dan Hristovog rođenja.

"Stari je običaj naših predaka da se badnjak unosi u kuću, ali sada živimo u posebnim uslovima, gde mnogi nemaju ni šporeta, ni ognjišta, pa to činimo, ovako zajednički. Prinosimo Gospodu našem, te simbole i te signale Božanske svetlosti i ljubavi u vidu badnjaka", rekao je patrijarh velikom broju okupljenih vernika.

Poželevši svima da ih obasja i osvetli Božanska svetlost, patrijarh Irinej je poručio: "Ljubite svoje bližnje, ali ne samo svoje najbliže i prijatelje, nego svakog čoveka."

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, na kraju je svima poželio srećan Božić, tradicionalnim pozdravom: "Mir Božiji, Hristos se rodi!"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak