Pala Vlada Slovenije

Radiosarajevo.ba
Pala Vlada Slovenije

Slovenački parlament izglasao je večeras nepovjerenje Vladi Boruta Pahora, što bi mogao da bude uvod u prve prijevremene izbore u ovoj zemlji od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Nešto prije 18 sati neuspješno je završilo glasanje u parlamentu o povjerenju slovenačkoj vladi. Pedeset jedan zastupnik glasao je za njezino rušenje, naspram 36 glasova podrške.

Pahor je zahvalio svojim ministrima, kazao da nije razočaran i  da ima vjere u zemlju i ljude. Sloveniju uskoro čekaju novi parlamentarni izbori, a Pahor je najavio da će dotad obavljati tekuće poslove. U oproštajnom govoru Pahor je još kazao da je nekad i griješio, ali da je sve radio za boljitak domovine.

Slovenačka Vlada izgubila je parlamentarnu većinu u maju i nije uspjela da nametne usvajanje ekonomskih reformi radi stimulisanja privrede, poslije velike recesije tokom globalne finansijske krize.

Predsjednik Danilo Turk ili poslanici u parlamentu sada imaju sedam dana da nominuju novog kandidata za premijera.

Ukoliko predsjednik Vlade ne bude izabran u roku od 30 dana, moraju biti raspisani prijevremeni izbori. Prema redovnom rasporedu, izbori bi trebalo da budu održani u septembru 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak