'Pa što ako ne želim da mi se dijete uda za Srbina?'

Radiosarajevo.ba
'Pa što ako ne želim da mi se dijete uda za Srbina?'


Na tematskoj sjednici hrvatskog sabora, na kojoj je trebalo biti riječi o govoru mržnje, naročito na HRT-u, desio se novi verbalni ispad Ruže Tomašić, piše Slobodna Dalmacija.

Tomašić je autorica i ranije kontroverzne izjave da je "Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali gosti", a više puta je ponavljala i kako Srbima u Hrvatskoj "nije baš teško".

Potaknuti prošlonedeljnim verbalnim sukobom dvojice HRT-ovih novinara Dražena Miočića i Hrvoja Zovka, u kojem je prema Zovkovoj prijavi Etičkom povjerenstvu Miočić prebrojavao krvna zrnca pojedinih kolega Srba na HRT-u te članova porodice nekih ministara, SDSS je zatražio zajedničku sjednicu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za medije na kojoj se raspravljalo o nacionalnoj ravnopravnosti i slobodi govora u javnim medijima.

No, umjesto pomirbenih riječi, na sjednici se čuo novi govor mržnje. Tako je na konstataciju Milorada Pupovca (SDSS) kojem je šokantno da se samo sedam odsto mladih u anketi izjasnilo da bi za partnera htjelo osobu druge nacionalnosti, a samo 15 odsto stranca za komšiju, reagovala Ruža Tomašić (HSP AS): 

"U čemu je problem ako je sedam posto mladih reklo da se želi udati za Srbina? Ja ne želim da se moje dijete uda ni za Srbina, ni za Mađara, ni za Talijana, ni za Nijemca. Voljela bih da moje dijete i unučad govore hrvatskim jezikom", poručila je Tomašić.

Povici Ubij Srbina trajali kratko

Pupovac je zamjerio kako niko na HRT-u ne reaguje kad se na stadionima viče: "Ubij, ubij Srbina".

"Umjesto da se prekine prijenos, nema sankcija niti ograda. Štoviše kasnije se sve relativizira. Bez ikakvog problema u emisiji Dobro jutro čestita se 10. april - požalio se Pupovac, a Tomašić našla opravdanje kako su povici Ubij Srbina trajali "jako kratko", puno kraće nego oni na rukometnoj utakmici u Beogradu kad se vrijeđalo Hrvate.

Pupovcu je zamjerila što je šutio kada su se u Borovu pjevale četničke pjesme, dodavši da ne može braniti samo jednu manjinu nego da mora braniti ljudska prava svih građana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak