Otvoreno pitanje obrezivanja i u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Otvoreno pitanje obrezivanja i u Hrvatskoj

Nakon što je njemački pokrajinski sud u Koelnu ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo, ova odluka naišla je na brojne reakcije i osude predstavnika muslimanske i židovske zajednice.

Sunećenje krivično djelo u Njemačkoj

Da je riječ o zadiranju u vjerska prava, smatraju i u Hrvatskoj, naglašavajući kako se obrezivanje u Sjevernoj Americi učestalo provodi iz zdravstvenih razloga, prenosi Tportal.hr

Muftija zagrebački i predsjednik Mešihata Hrvatske islamske zajednice Aziz Hasanović ogorčen je ovom odlukom i kaže kako to nije ni prvi ni zadnji put da se narušavaju temeljna vjerska prava muslimana. "Ovo je još jedna potvrda izjave Angele Merkel da je multikulturalnost u Njemačkoj umrla", kazao je Hasanović.

On naglašava da je obrezivanje dio vjerskog rituala te kako se ta praksa vrlo dobro provodi u Hrvatskoj. Obrezivanje se izvodi u zdravstvenim ustanovama, a Hasanović kaže kako ne 'bilježe loš primjer'. Naglašava kako je muslimanima i židovima njihovo dijete na prvom mjestu: "Mi smo pred Bogom i zajednicom odgovorni za našu djecu".

Smeta mu to što se vjerski propisi opetovano politiziraju, jer je to, najlakše. No istakao je kako je to 'najprljaviji oblik politizacije' za dnevno-političke svrhe.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak