Otvorena birališta u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Otvorena birališta u Srbiji


Građani Srbije danas, 20. maja, u drugom krugu predsjedničkih izbora biraju novog šefa države. Birališta su otvorena jutros u sedam sati

Za mjesto predsjednika nadmeću se lider Demokratske stranke Boris Tadić i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, koji su u prvom krugu prije 15 dana dobili najviše glasova – Nikolić 25,05 posto glasova, a Tadić 25,31 posto, podsjeća B92.

Nikolić ili Tadić svejedno: Politika prema BiH ostaje ista

Osim predsjedničkih, danas se održava i drugi krug izbora za Skupštinu Vojvodine. Na nekoliko biračkih mjesta se ponavljaju izbori za gradske skupštine, pa Beograđani glasaju na 16 izbornih mjesta, a Novosađani na pet.

Drugi krug izbora u Srbiji prati oko 1.300 posmatrača iz više lokalnih i stranih organizacija, kao i više od sto akreditovanih stranih novinara

Inače, na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta, večeras u 20 sati. Do tada su zabranjeni predizborna propaganda i objavljivanje procjene izbornih rezultata. Konačne rezultate izbora, Republička izborna komisija mora da objavi najkasnije do četvrtka 24. maja u 20 sati

Vlada do 5. septembra

Prema postizbornim rokovima, Srbija će najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a posljednji rok za formiranje vlade je 5. septembar.

Pravo glasa prvi su juče iskoristili građani Srbije koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji. U ambasadi u Vašingtonu glasalo je 65 od 136 upisanih birača, dok je u Njujorku glasalo 57 od 156. Prije dvije nedjelje, u prvom krugu, u Vašingtonu je glasalo 106 birača, a u Njujorku 105 birača.

Također, građani Srbije koji žive u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak