Otvorena birališta u Hrvatskoj i BiH

Radiosarajevo.ba
Otvorena birališta u Hrvatskoj i BiH

Jutros u 7 sati u Hrvatskoj je otvoreno sveukupno 6.866 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, na kojima će hrvatski građani među 12 ponuđenih kandidata birati predsjednika Hrvatske za idućih pet godina, prenosi Hina.

Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati. Pravo biranja, prema podacima hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva (DIP), ima ukupno 4.495.006 birača, od kojih je njih 4.088.798 na popisu u Hrvatskoj, a 406.208 ima prebivalište u inozemstvu. Birači u inozemstvu mogu glasovati u 50 država na 250 biračkih mjesta. I na tim se biralištima glasuje 27. decembra od 7 do 19 sati prema lokalnom vremenu, pa su s obzirom na vremensku razliku prva birališta za hrvatske predsjedničke izbore već sinoć otvorena u Novom Zelandu, a zadnja se zatvaraju u ponedjeljak, 28. decembra oko 4 sata ujutro u SAD-u.

Hrvatski građani o predsjedniku države odlučuju zaokruživanjem rednog broja jednog od 12 kandidata, od toga pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić. Na ovim se predsjedničkim izborima kandidirao jedan kandidat manje no na prethodnim izborima za hrvatskog predsjednika održanima 2005.

Rezultrati u ponoć


Državno izborno povjerenstvo o odazivu birača izvijestit će u 12 i 17 sati, a prve privremene rezultate objavit će, kako je najavljeno, u ponoć s nedjelje na ponedjeljak. Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno predsjednikom će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko takav rezultat ne ostvari niti jedan od dvanaestero kandidata, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug predviđen za 10. januara 2010.

Otvorena 124 birališta u BiH

U BiH jutros su u 7 sati otvorena 124 birališta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji glasovati za novog hrvatskog predsjednika, piše Fena.

Na području koje pokriva hrvatski Konzulat u Mostaru otvorena su 54 biračka mjesta, na području Sarajeva 37, na području Tuzle 17, a na području hrvatskog Konzulata Banja Luke 16 biračkih mjesta.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 24 sata. Na izborima građani mogu birati između 12 kandidata: Milana Bandića, Andrije Hebranga (HDZ), Ive Josipovića (SDP), Josipa Jurčevića, Damira Kajina (IDS), Borisa Mikšića, Dragana Primorca, Vesne Pusić (HNS), Vesne Škare Ožbolt, Miroslava Tuđmana, Nadana Vidoševića i Slavka Vukšića.

Prema podacima kojima raspolažu hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH, u toj zemlji za glasanje je registrirano oko 268 hiljada hrvatskih državljana, što je za skoro 20 tisuća manje nego što ih je bilo registrirano za izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru 2007. To je rezultat dodatnih provjera kojima je osigurano da s biračkih popisa budu uklonjena imena umrlih osoba.

S obzirom da je na prošlim predsjedničkim izborima u oba kruga izlaznost bila oko 50 posto, za očekivati da bi se takva situacija mogla ponoviti i na ovim izborima, ili bi čak mogla biti bolja, s obzirom da neki od kandidata vuku korijene s područja BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak