Otvara se treća džamija u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba

Pripreme za subotnje otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci su završene, a objekat o čijoj se gradnji počelo govoriti 1984. godine, bit će otvoren tokom svečane ceremonije, javlja agencija Anadolija.

Objekat je veličine 5.300 metara kvadratnih, a glavni donator bila Država Katar. Po najavama, otvaranju će prisustvovati oko 20,000 ljudi, među kojima hrvatski zvaničnici, te gosti iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regije.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, ovom događaju prisustvovat će i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović .

Džamija je izgrađena po projektu poznatog arhitekte i kipara Dušana Džamonje, koji, na žalost, nije doživio njegovu izgradnju. Već sada se govori kako je Rijeka dobila najljepšu džamiju u Evropi, piše riječki Novi List 

Pored specifičnog arhitektonskog izgleda džamije i minareta visokog 24 metra, u sklopu džamije je izgrađen i Islamski centar, a ukupna vrijednost investicije iznosila je deset miliona eura.

Konferencijska sala, restoran, misafirhana (prenočište za putnike), prostorije za edukaciju mladih, kafeterija, sportska igrališta, parking i višenamjenske prostorije i sale su sadržaji ovog centra.

Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva sa tih prostora. 

U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak