Otkriveno dvoje osiječkih neonacista

Radiosarajevo.ba
Otkriveno dvoje osiječkih neonacista
(Foto: Facebook)

Mladić i djevojka čija je fotografija s nacističkim pozdravom pred zgradom Jevrejske opštine u Osijeku potresla hrvatsku, ali i širu javnost, identificirani su od strane osiječke policije.

Fotografija se pojavila na Facebooku, mladić je pozirao sa ispruženom rukom u znak nacističkog pozdrava, a djevojci je obradom fotografije preko lica postavljena slika Adolfa Hitlera.

Na ovaj skandal odmah je reagovao i Margelov institut iz Zagreba, koji je izrazio zgražavanje zbog ovog čina, te pozvao MUP da pronađu počinioce.

Policija je vrlo brzo pronašla počinioce i protiv oboje će biti podnesena prekršajna prijava Opštinskom državnom tužilaštvu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Ako istražnim radnjama utvrdimo da je bilo još nešto kao što je podsticanje na rasnu mržnju i diskriminaciju nisu isključene ni krivične prijave", rekla je portparolka osiječke policije Edita Roterbauer.

Mladić se pred policijom branio rekavši da im "nije bio cilj nikakva politička ili rasna provokacija, već da su to učinili iz šale, ne misleći da će to nekoga povrijediti".

Međutim, ta fotografija je izazvala i čitav niz degutantnih citata i komentara na račun Jevreja, koji su se pojavili na profilu ovog mladića.

U Hrvatskoj su česti nacistički ispadi, spojeni sa tradicijom i ikonografijom ustaškog pokreta, a institucije sistema još uvijek ne poduzimaju značajnije korake kako bi se usprotivili pošasti neonacizma i neoustašizma.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak