Otkazi radnicima koji su bili na bolovanju 1. maja

Radiosarajevo.ba
Otkazi radnicima koji su bili na bolovanju 1. maja


"Nije riječ o otkazima! Riječ o tome da je Uprava Croatia Airlinesa na Radničkom vijeću podnijela zahtjev da se pokrene procedura za otkazivanje Ugovora o radu za radnike koji su 1.maja ove godine bili na bolovanju. Riječ je nezakonitoj proceduri", rekao je za Index.hr Marko Iveković iz Novog sindikata koji predstavlja dio zaposlenika kabinskog osoblja u Croatia Airlinesu.

Kako doznaje Index.hr procedura za otkazivanje ugovora o radu pokrenuta je za ukupno 42 stjuardese, a o odluci se mora očitovati Radničko vijeće Croatia Airlinesa.

"Ne postoji zaključak HZZZO-a da je neko bio nelegalno na bolovanju, no Uprava CA ipak inzistira da je spornog dana došlo do organiziranja nelegalnog štrajka te su pokrenuli proceduru", rekao je Iveković za Index. Naime, inspekcije HZZZO-a provele su nedavno izvanredni nadzor bolovanja kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, no tog nalaza i dalje nema. Unatoč tome vrh tvrtke uvjeren je da su bolovanja bila fiktivna.  

Uprava je već raspisala interni natječaj za radno mjesto člana kabinskog osoblja, a na natječaj se mogu javiti zaposlenici Croatia Airlinesa.

U upravi CA vjeruju da je masovni odlazak na bolovanje zapravo bio prikriveni štrajk te su zbog toga odlučili službenicima koji su u njemu sudjelovali uručiti otkaze.

1. maja stjuardese i stjuardi masovno su otvorili bolovanja zbog čega je ova aviokompanija morala otkazati nekoliko letova tokom nekoliko dana. Budući da su Upravi CA bolovanja bila sumnjiva, HZZO je pokrenuo istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak