Osoblje Croatia Airlinesa nastavlja štrajk

Radiosarajevo.ba
Osoblje Croatia Airlinesa nastavlja štrajk


Sindikati pilota i kabinskog osoblja u Croatia Airlinesu nastaviće štrajk i u četvrtak, budući da ni danas nisu uspjeli postići dogovor s Upravom o njihovim zahtjevima.

"Pregovori su prekinuti oko 17 sati bez dogovora i sutra se nastavlja štrajk", izjavila je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u martu, jer su im novim ugovorom, koji su s Upravom CA potpisala četiri ostala sindikata, znatno smanjena primanja.

Uprava Croatia Airlinesa ne želi popustiti sindikalnim zahtjevima, tvrdeći da bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njenog opstanka.

Sindikati pak tvrde da im Uprava prijeti stečajem i prodajom aviona ako ne pristanu na novi ugovor.

"Razgovori su nastavljeni s jednakom politikom i ucjenama. Nudi nam se da prihvatimo što je netko isplanirao, a u slučaju da ne pristanemo prijeti se stečjem", rekao je potpredsjednik sindikata pilota Tomislav Gradišar.

Letovi otkazani

Zbog štrajka pilota i stjuardesa, koji traje od jučer ujutro, nacionalna aviokompanija otkazala je 14 letova planiranih za sutra, dok će 16 letova obaviti unajmljenim avionima drugih kompanija.

U prva dva dana štrajka, kompanija je otkazala ukupno 46 letova. U toku jučerašnjeg dana, štrajk je donio gubitak od milion kuna, a ukupna šteta danas bi mogla premašiti dva miliona kuna. Osim direktne štete zbog otkazanih letova, kompanija trpi i zbog narušenog ugleda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak