Optuženi za ubistvo Pukanića tvrde da nisu krivi

Radiosarajevo.ba
Optuženi za ubistvo Pukanića tvrde da nisu krivi
Četvorica od ukupno šestorice optuženih za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kojima je danas počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, izjasnili su se da se ne osjećaju krivima niti po jednoj tački optužnice.

Gudurić u BiH, Milovanović u Srbiji

Terete se da su se udružili u međunarodnu zločinačku organizaciju kako bi suvlasnika i novinara sedmičnika "Nacional" ubili iz koristoljublja i tako ga spriječili da piše o organiziranom kriminalu.

"Nismo krivi", kazali su pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kršul optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović koji su dostupni hrvatskom pravosuđu za razliku od preostale dvojice optuženika, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića.

Gudurić se uoči suđenja, nakon više od godinu dana bijega, u ponedjeljak navečer predao policiji u Banja Luci i zatražio izručenje Hrvatskoj rekavši da je nevin i da vjeruje kako će mu se u Zagrebu pošteno suditi. Ipak, sud nije prihvatio prijedlog njegova advokata da se do izručenja rasprava odgodi.

Milovanović je, pak, pritvoren u Beogradu, gdje bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem ubistva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je, prema tvrdnjama USKOK-a, za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona eura.

Namjeravali počiniti još dva ubistva

Na početku suđenja jedino je Robert Matanić kazao da bi odmah želio iznijeti obranu. On je, inače, i jedini optuženik kojemu niti nakon ulaska u sudnicu nisu skinuli lisice s nogu. Sutkinja Kršul kazala je da se na takvu mjeru sud odlučio zbog saznanja da je Matanić iz zatvora nekome pokušao poslati poruku s ceduljicom, čime je pokazao nedisciplinu.

Osim za udruživanje i ubistvo u optužnici, šestorica se terete i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer su podmetanjem eksploziva u blizini Pukanićeva automobila u središtu Zagreba, 23. listopada 2008. ugrozili život drugih ljudi te prouzročili materijalnu štetu velikih razmjera.

Uz optužbe da su se udružili u organizaciju na čelu s Jocićem i eksplozivnom napravom ubili Pukanića te Franjića koji je bio kolateralna žrtva, optuženici se terete da su na zagrebačkom području namjeravali ubiti još dvije osobe, čija se imena u optužnici ne spominju.

Za suđenje vlada nezapamćen medijski interes. Akreditirano je oko 130 novinara, fotoreportera i snimatelja iz 30-ak medijskih kuća, uglavnom iz Hrvatske, ali i iz Srbije i Crne Gore, a došle su i ekipe BBC-a i Financial Timesa, prenosi Hina.

Bajone se predao banjalučkoj policiji

I Srbija od BiH traži izručenje Gudurića
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak