Opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine Srbije nakon dva masovna ubistva

1
FENA
Opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine Srbije nakon dva masovna ubistva

Opozicioni zastupnici predali su utorak inicijativu predsjedniku Skupštine Srbije da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatralo izvještaj Vlade o sigurnosnoj situaciji u zemlji, poslije dva masovna ubistva u beogradskoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' i u selima kod Mladenovca.

Hitna sjednica parlamenta bio je jedan od zahtjeva istaknutih i na jučerašnjem protestu kad su deseci hiljada ljudi u Beogradu i Novom Sadu, Kragujevcu, na poziv proeuropske opozicije protestovali protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Toj inicijativi proeuropske opozicije pridružili su se danas i zastupnici desne opozicije i nekoliko samostalnih zastupnika.

Nevjerovatne scene u BiH: Kamere zabilježile prijevoz krila vjetrenjače

Na protestu u ponedjeljak, za koji opozicija tvrdi da je okupio 50.000 ljudi, a srbijanski predsjednik da ih je bilo 9.000, zatraženo je oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy, koje šire nasilje i mržnju u svojim 'reality show' programima i ukidanje te vrste programa, prenosi Beta.

Učesnici protesta su tražili i gašenje štampanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Tražila se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije, pritisnut zahtjevima javnosti, podnio ministar obrazovanja Branko Ružić dokaz da "vlast poznaje samo pritisak građana" i da je "neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune".

Provladini mediji blisku predsjedniku Srbije minimizirali su obrazovanje u sličnom tonu kako je to u ponedjeljak navečer učinio i sam Vučić, koji je proeuropsku oporbu, koja je pozvala na protest, optužio da "ogoljeno lešinari" nad tragedijom u beogradskoj školi, prenose mediji u regiji.

Čelnici opozicije pozvali su danas građane da u petak još masovnije sudjeluju na protestu ukoliko vlasti ne ispune zahtjeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak