Odluka crnogorskog parlamenta amnestira oko 300 zatvorenika

Radiosarajevo.ba
Odluka crnogorskog parlamenta amnestira oko 300 zatvorenika

Na osnovu Zakona o amnestiji, koji je crnogorski parlament donio posljednjeg dana rada uoči ljetne pauze, do sada je zatvore napustilo 68 osuđenika.

Podgoričke “Vikend novine” pišu da je u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) stiglo više od 300 nepravosnažnih rješenja o amnestiji zatvorenika. 

Kako se u spuškom i u bjelopoljskom zatvoru trenutno nalazi oko hiljadu osuđenika, to znači da gotovo trećina njih čeka pravosnažnost rješenja o umanjenju zatvorske kazne za 25 odsto. 

Pristigla rješenja čekaju pravosnažnost, a rok za podnošenje žalbi je tri dana, prenosi Tanjug.

Osuđenici su se odrekli mogućnosti da iskoriste ovo pravo, tako da sada samo od nadležnih osnovnih tužilaštava zavisi koliko će zatvorenika dobiti amnestiju. Ipak, i kada rješenja postanu pravosnažna, svi osuđenici neće odmah napustiti zatvor. 

Jedan broj njih, naime, i kada im kazna bude pravosnažno smanjena za 25 odsto, nastaviće sa odsluženjem umanjene kazne. 

Inače, Zakon o amnestiji stupio je na snagu u četvrtak 15. augusta. 

Za prvih pet dana iz ZIKS-a je izašlo ukupno 68 osuđenika. Iako se spekulisalo da će se među njima naći veliki broj više puta osuđivanih, kao i onih koji izdržavaju kaznu za najteža krivična djela, za sada, to nije bio slučaj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak