Odgađa se prodaja Mercatora Agrokoru

Radiosarajevo.ba
Odgađa se prodaja Mercatora Agrokoru

Politika je ponovno spriječila hrvatskog tajkuna Ivicu Todorića da kupi Mercator, a preokret se desio nakon što je novi pobjednik slovenskih izbora Zoran Janković ustao protiv prodaje.

Nakon što se pokazalo da se neće ostvariti očekivanja o Mercatorovoj skoroj prodaji koncernu Agrokor, dionice slovenskog lanca na Ljubljanskoj burzi prodavale su se po 152 eura te izgubile 8,98 posto vrijednosti u odnosu na utorak. Agrokor za njih nudi 221 euro.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da postupak u kojemu su se o prodaji 52 posto dionica posljednjih mjeseci s Akrokorom dogovarale slovenske banke i Pivovarna Laško treba privremeno zaustaviti,  ne samo zato što je odluku o prodaji odgodio NLB nego i zbog toga da se ispitaju sumnje nije li u dogovaranju bilo nezakonitoga posredovanja i lobiranja.

Zbog sumnji u manipulacije, Slovenska agencija za tržište vrijednosnih papira pokrenula je istragu.

"Potrebno je ispitati sve činjenice u vezi s prodajom Mercatora. Pitam se je li potencijalni Mercatorov kupac u akciju uvjeravanja slovenske javnosti investirao novac te ako jest - gdje je taj novac završio", izjavio je Židan.

Protesti protiv prodaje Mercatora 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak